Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.10.2020 kl. 13.00

Hårdt arbejde øger risikoen for demens

Mænd med hårdt fysisk arbejde har markant højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med mænd med stillesiddende arbejde. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Det er ikke kun kroppens muskler og led, der slides ned af hårdt fysisk arbejde. Også hjernen og hjertet lider overlast. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at folk med hårdt fysisk arbejde har 55 procent højere risiko for demens end dem med stillesiddende arbejde.

– Vi havde i forvejen en stærk formodning om, at hårdt fysisk arbejde er relateret til en højere risiko for demens. Det er noget, andre studier har forsøgt at påvise, men dette er det første til overbevisende at koble de to ting sammen, siger lektor Kirsten Nabe-Nielsen, som har ledet studiet sammen med Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Den gængse opfattelse har været, at fysisk aktivitet kan nedsætte risikoen for at udvikle demens, men det nye studie viser, at det er afgørende, hvilken type fysisk aktivitet man udfører.

– Når man for eksempel ser WHO’s vejledning til, hvad man kan gøre for at forebygge demens, nævnes fysisk aktivitet som en vigtig faktor. Men vores studie peger på, at det skal være fysisk aktivitet af den ”gode” slags. Og det er hårdt fysisk arbejde ikke, siger Kirsten Nabe-Nielsen.

LÆS OGSÅ Endnu to kommuner på vej med røgfri arbejdstid

God fysisk aktivitet

Forskerne bag studiet opfordrer derfor sundhedsmyndigheder til at præcisere deres anbefalinger for fysisk aktivitet.

– Vejledningerne bør differentiere mellem fysisk aktivitet i fritiden og fysisk aktivitet i arbejdet, da det tyder på, at de to typer af fysisk aktivitet faktisk har modsatrettede effekter, siger Kirsten Nabe-Nielsen.

Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø arbejder videre med resultaterne for at finde sundere måder at indrette hårdt fysisk arbejde. Derfor har de igangsat dataindsamling fra blandt andre social- og sundhedsassistenter, børnehavepædagoger og pakkerimedarbejdere, som skal udmunde i interventioner, der skal forsøge at tilrettelægge det hårde fysisk arbejde, så det giver en form for ”træningseffekt”.

I studiet er der taget hensyn til en række livsstilsfaktorer, men selv når man tager højde for blandt andet rygning, blodtryk, overvægt og alkoholindtag hænger fysisk hårdt arbejde sammen med en højere forekomst af demens. gij@kl.dk 

LÆS OGSÅ Praktiserende læger får ny formand
Emneord
Sundhed

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hårdt arbejde øger risikoen for demens Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger