Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.10.2020 kl. 12.03

Fejl i fingeraftryk betyder nyt pas til 208.000 danskere

208.000 danskere får inden for det næste halve år besked om, at de skal have nyt pas. En fejl fra en leverandør betyder, at der er byttet om på højre og venstre hånd i passets informationer.

En fejl hos en leverandør betyder, at omkring 208.000 danskere nu får tilbud om et nyt pas. Er man berørt, får man direkte besked inden for det næste halve års tid. Udskiftningen af passet bliver omkostningsfrit for borgerne.

Moderne pas indeholder såkaldt biometrisk information, som blandt andet omfatter fingeraftryk. En fejl hos en leverandør har dog medført, at der på en lang række nye pas er forkerte biometriske informationer, da der er byttet rundt på venstre og højre fingeraftryk.

Passene er fuldt gyldige, og ingen borgere har oplevet problemer med at bruge deres pas. Men ifølge Rigspolitiet kan der i fremtiden være en risiko for, at borgerne kan få problemer ved rejser til bestemte lande. Derfor har Rigspolitiet besluttet, at passene skal udskiftes.

– Udskiftningen af pas kommer til at foregå over det næste halve års tid. Er man ramt at fejlen, vil man få direkte besked i sin e-boks om, at man skal møde op på Borgerservice for at få lavet et nyt pas. Hører man ikke noget, skal man ikke foretage sig noget som helst. Og får man en besked om, at passet skal skiftes, så skal man naturligvis ikke selv betale regningen, siger direktør i KL, Christian Harsløf.

LÆS OGSÅ Databrud i Rudersdal: Andre kommuner kan have samme problem

18 kommuner er ramt

I alt drejer det sig om cirka 208.000 pas, der er udstedet i perioden fra 2014 til 2017, hvor fejlen blev fundet og rettet hos leverandøren.

Ansøgning om pas sker i dag i kommunernes borgerservice, og i alt har 18 kommuner benyttet sig af den pågældende leverandør.

– Det er selvfølgelig drønærgerligt, at fejlen overhovedet er opstået, og det er irriterende for de borgere, som nu skal ned på Borgerservice for at få udskiftet passet. Men vi håber, at det kan gøres så smidigt som muligt. Og står man over for en rejse i den kommende tid, skal man ikke være bange for at tage af sted. Rigspolitiet har forsikret os om, at passet er fuldt gyldigt, og vi kender ikke pt. til lande, der bruger de biometriske fingeraftryk. Men det er naturligvis vigtigt, at vi får rettet op på fejlen, så man ikke i de kommende år risikerer at blive afvist ved indrejse til et andet land, siger Christian Harsløf.

Hvis man som borger ønsker oplysninger, kan man kontakte Den Digitale Hotline, som 40 kommunerne er med i. Telefon 70200000. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Sommerhusejere fik offentliggjort deres persondata ved en fejl

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Fejl i fingeraftryk betyder nyt pas til 208.000 danskere Felter med * skal udfyldes
 
Af: Birger Nygaard
Den 11.07.2021 kl. 11:15

Behøver jeg nyt pas

svar på: Fejl i fingeraftryk betyder nyt pas til 208.000 danskere

Mit pas er udstedt januar 2016 og udløber i 2026. Jeg skal til Italien i begyndelsen af september 2021.
Passet er udstedt i Fredensborg Kommune, hvor jeg stadig bor.
Med venlig hilsen
Birger Nygaard
Vibevej 3 B
2990 Nivå
nygaard@email.dk

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger