Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
09.10.2020 kl. 11.51

Hvert femte kvindelige byrådsmedlem er blevet seksuelt krænket

Ni procent af kvinderne er også blevet krænket på KL-møder. Det skal der nu gøres op med, siger KL’s formand.

Seksuelt krænkende adfærd sker ikke kun på Christiansborg og i mediebranchen. Det er også en del af nogle kommunalpolitikeres hverdag.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som KL har foretaget blandt alle landets byrådsmedlemmer.

Her svarer 18 procent af de kvindelige kommunalpolitikere, at de har oplevet seksuelt krænkende adfærd. Ni procent har tilmed oplevet det i denne valgperiode. 79 procent svarer, at det har været andre politikere, der har opført sig krænkende.

Det er et resultat, der kalder på handling, pointerer KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).

LÆS OGSÅ KL: Det får store konsekvenser, hvis socialområdet svigtes igen

– 18 procent er, uanset hvordan vi vender og drejer det, 18 procent for meget. Det er vi nødt til at gøre noget ved. Vi skal drøfte, hvordan vi skal omgås hinanden, og hvilket miljø vi skal have i vores kommunalbestyrelser og byråd. Det er en helt nødvendig dialog, man bør tage lokalt. Det handler om at forebygge og om at have redskaberne til at handle, siger han i en pressemeddelelse.

Tre procent af de mandlige kommunalpolitikere svarer, at de også har været udsat for seksuelle krænkelser.

Den seksuelt krænkende adfærd finder også sted til arrangementer såsom topmøder og faglige konferencer, som KL er vært for. Det har ni procent af kvinderne og en procent af mændene oplevet. Det er uacceptabelt, fastslår Jacob Bundsgaard.

– Den slags adfærd hører slet ikke hjemme til KL’s konferencer eller møder. Den debat, vi har i samfundet nu, sætter spot på en lang række uhensigtsmæssigheder, og dem skal vi have gjort op med. Det må ikke være en del af den måde, vi er sammen på – heller ikke i KL-regi. Derfor vil vi have stort fokus på, hvordan vi undgår dette fremover, siger han.

LÆS OGSÅ Bundsgaard er ikke overrasket over R-valg

KL har udsendt et inspirationsmateriale, som skal bidrage til den lokale dialog i kommunalbestyrelserne.

Da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i marts gennemførte en undersøgelse blandt alle kommunalpolitikere, svarede 11 procent af kvinder ja til, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra byrådskolleger i denne valgperiode. mdbr@kl.dk

Emneord
Sexisme, KL

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hvert femte kvindelige byrådsmedlem er blevet seksuelt krænket Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger