Der er rigtig god grund til at kigge mod Odense, hvis man søger svar på, hvordan man sikrer, at udsatte borgere ikke lever på gaden.
Siden 2010 har kommunen anvendt den såkaldte Housing First-tilgang, hvor borgere tilbydes en bolig, de kan betale og samtidig får en målrettet social bostøtte. Det sker i samarbejde mellem kommunen og de almene boligselskaber. Og den tilgang nytter.
En ny rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viser, at omkring 80 procent af de udsatte, der fik en bolig gennem Housing First-indsatsen, fortsat bor i egen bolig tre år senere. Nogle er endda flyttet til en anden bolig.
Det koster, men det bør ifølge rapporten ses som en investering. Udgifterne til indsatser og ydelser til udsatte borgere stiger op til boligplaceringen, men i årene efter falder de igen.
LÆS OGSÅ
Ghettopakken kan skabe ny utryghed
Rapporten er finansieret af Realdania, der har engageret sig i bekæmpelsen af hjemløshed ved at bidrage til at øge antallet af boliger til unge i hjemløshed gennem Hjem til Alle Alliancen. mdbr@kl.dk