Arkivfoto
Arkivfoto
06.10.2020 kl. 16.25

Borgmestre glæder sig til at blive sat fri

Der er optimisme og begejstring blandt de kommuner, som regeringen har håndplukket til at være med i frikommuneforsøg som led i nærhedsreformen.

– Det er fantastisk at kunne starte fra et blankt stykke papir.

Sådan lyder den umiddelbare kommentar fra Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på dagen, hvor Esbjerg sammen med seks andre kommuner kan sætte et af de store velfærdsområder fri. Det sker som led i regeringens arbejde med nærhedsreformen.

For Esbjergs vedkommende er det folkeskolen, der bliver sat fri.

– Vi kommer til at involvere ledere, lærere, forældre, pædagoger og elever i at få skabt fremtidens skole. Skal vi lave kvalitetsrapporter på den måde, vi har gjort indtil nu? Skal vi have nationale tests? Skal vi pille ved skoledagens længde, spørger Jesper Frost Rasmussen – og har ikke svarene. Ikke endnu.

LÆS OGSÅ KL: Der er brug for mere hastelovgivning

I Rebild glæder borgmester Leon Sebbelin (R) sig over at kunne befri dagtilbuddene fra lovgivningens mange snærende bånd.

– Min ambition er, at vi kan tage hele børnelivet med – altså fra minus 9 måneder til skolealderen. Deri ligger der for mig at se en mulighed for at bryde den sociale arv. Alle undersøgelser og forskning viser, at jo før, vi griber ind, desto bedre går det, siger han.

Hans borgmesterkollega i Viborg, Ulrik Wilbek (V), kan som led i forsøget sætte ældreområdet fri. Han håber, forsøgene vil betyde, at kommunerne kan droppe de mest håbløse regler permanent.

– Jeg vil håbe, der kommer det ud af det, at vi kan gøre op med alt det unødvendige, vi gør, og som går ud over velfærdsopgaverne. Jeg oplever det som en videreførelse af frikommuneforsøgene, der var meget smalle og meget begrænsede. Det her er langt mere op til os, siger han.

LÆS OGSÅ KL: Nærhedsreform – ja tak

Også KL-formand Jacob Bundsgaard (S) håber, der kommer noget helt konkret ud af forsøgene: 

– Alt for ofte støder vi i kommunerne på lovgivning og dokumentationskrav, som står i vejen for, at vi kan levere en ordentlig indsats over for borgerne baseret på faglighed, lokale forhold og sund fornuft. Derfor er det rigtig godt, at der nu sættes et arbejde i gang for at gøre op med de mange regler, der dominerer velfærdsområderne, siger han i en pressemeddelelse. 

Foruden Esbjerg, Rebild og Viborg er også Holbæk, Middelfart, Helsingør og Langeland udpeget til at deltage i forsøgene. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmestre glæder sig til at blive sat fri Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger