Foto Colourbox
Foto Colourbox
19.11.2020 kl. 12.43

Rusmidler skal fylde meget mindre i unges fællesskab

Sundhedsstyrelsen og TrygFonden søsætter sammen med fem pilotkommuner udviklingsprogrammet ”Fælles om ungelivet”. Sammen vil de undersøge, hvordan kommunerne bedst kan understøtte et godt og inspirerende ungeliv uden rusmidler.

Fem kommuner skal tage livtag med de unges alkoholkultur ud fra Trygfondens udviklingsprogrammet ”Fælles om ungelivet”.

It takes a village to raise a child, lyder et gammelt ordsprog. Netværk - både det helt nære og det lidt større - har stor betydning for børn og unges opvækst. Det er udgangspunktet for Sundhedsstyrelsens og TrygFondens program.

Fem pilotkommuner Aalborg, Silkeborg, Odder, Sorø og Gentofte er med til at udvikle opskrifter på, hvordan kommuner fremover kan støtte et godt ungeliv. Et liv, hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammer for og viser veje til gode sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer, hvor rusmidler spiller en markant mindre rolle.

– Det nye i ”Fælles om ungelivet” er, at vi – fremfor at have fokus på risikofaktorer – har fokus på de forhold, der beskytter unge og skaber rammerne for et godt og sundt børne- og ungeliv. Vi tror på, at et vigtigt skridt på vejen er, at vi selv som voksne aktivt og målrettet arbejder med at støtte ungefællesskaber uden rusmidler, siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.

LÆS OGSÅ Digital platform for stofrådgivning indstillet til international pris

I Sorø Kommune ser man frem til at være med i arbejdet.

– Vi er stolte af at være bannerførere på et ambitiøst program som Fælles om Ungelivet. Både fordi vi finder visionen vigtig og meningsfuld, men også fordi programmet ligger helt i tråd med vores pejlemærker for pædagogisk arbejde, hvor inddragelse og fællesskab er stærke værdier, siger kommunaldirektør Søren S. Kjær.

Det virker på Island

”Fælles om ungelivet” er inspireret af den såkaldte ”islandske model”. På Island har man gennem en bemærkelsesværdigt effektiv indsats formået at få unge til at drikke mindre alkohol og ryge mindre. Her er udviklingen på 20 år vendt, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet har Europas laveste.  

– I ”Fælles om ungelivet” vil vi gerne se den samme udvikling som på Island, siger Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden.

Hun understreger dog, at der er et stykke vej endnu. Der er nemlig promiller med i plastikposerne, når danske unge går til fest – endda i en sådan grad, at danske unge ligger allerhøjest blandt Europas unge, når det handler om at drikke sig fuld.
Udgangspunktet i ”Fælles om ungelivet” er, at voksne spiller en vigtig rolle som kulturskabere og kulturbærere i unges liv. ”Fælles om ungelivet” handler derfor også om at skabe en bevidsthed blandt voksne om, at de betyder noget for unge og de valg, de træffer.

LÆS OGSÅ Hjælp til unge fra misbrugsfamilier

– I ”Fælles om ungelivet” vil vi have særligt fokus på unges familie- og fritidsliv. Konkret handler det blandt andet om at understøtte forældres motivation for at bruge tid med deres unge, interessere sig for hvem og hvad, de bruger deres tid på, og ikke mindst turde udtrykke tydelige forventninger og sætte gode rammer for eksempel alkoholforbrug og hjemmetider. Der er nemlig god evidens for, at det virker, når forældre er tydelige, nærværende og engagerede. Samtidig viste det sig, at de islandske unge faktisk gerne vil være mere sammen med deres familier. Det kan måske være en støtte for danske forældre, der kan være i tvivl om deres egen rolle i de unges liv, forklarer Jette Jul Bruun.

”Fælles om ungelivet” handler også om unges fritidsliv. Her skal programmet bakke op om kommunernes vigtige arbejde med at udvikle det organiserede fritidsliv, så unge får gode grunde til at blive og forblive aktive i foreninger. Der skal også arbejdes med at påvirke kulturen i unges fritidsaktiviteter, så de støtter op om et ungeliv uden rusmidler.

I Sorø forklarer børn og undervisningsudvalgsformand i Sorø Kommune Lars Damgaard (DF), at man vil tage udgangspunkt i en konkret undersøgelse af de unges fritidsliv.

– I Sorø Kommune er vi optagede af at udvikle løsninger med udgangspunkt i konkrete problemstillinger. Derfor er vi begejstrede over, at programmet Fælles om Ungelivet lægger op til, at vi tager afsæt i en helt lokal temperaturmåling i vores arbejde med de unge, siger Lars Damgaard.

LÆS OGSÅ Island har stoppet de unges druk
FOR ABONNENTER

– I Sorø har vi en stærk foreningskultur, så vi ser et stort potentiale i at samarbejde med det lokale foreningsliv om at skabe gode ungemiljøer uden rusmidler. Unges trivsel ligger os meget på sinde, så vi glæder os til at sætte fokus på præcis det emne gennem Fælles om Ungelivet, tilføjer han. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Rusmidler skal fylde meget mindre i unges fællesskab Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger