De næste valg skal stadig opgøres på det gamle KMD valgsystem.
De næste valg skal stadig opgøres på det gamle KMD valgsystem.
19.11.2020 kl. 17.18

KOMBIT har opsagt leverandør af nyt valgsystem

Kommunerne og Danmark skulle have haft et nyt valgsystem i 2022, men kommunernes it-fællesskab KOMBIT opsiger nu samarbejdet med leverandøren DXC Technology. Valgsystemet skal ud i nyt udbud og har nu længere udsigter.

Det næste folketingsvalg kunne teoretisk set være blevet afgjort på et nyt valgsystem. Men udviklingen af systemet gik ikke som forventet. Kommunernes it-fællesskab har derfor valgt at bringe samarbejdet med leverandøren DXC Technology til ophør.

Dette er sket med KOMBITs bestyrelses godkendelse og efter, at KOMBIT har indhentet rådgivning fra ekstern advokat. Aftalen med leverandøren om ophøret medfører, at leverandøren betaler 20 millioner kroner til KOMBIT. Derudover er der ikke mange konkrete oplysninger, da aftalens vilkår mellem KOMBIT og leverandøren er fortrolige.

I et brev til landets kommunaldirektører, hvor KOMBIT orienterer om situationen, understreger bestyrelsen, ”at det nu er vigtigt at se fremad og tilvejebringe en robust og moderne valgløsning, der kan understøtte valgprocessen i Danmark i fremtiden”.

Nyt udbud i gang

Kommunerne skal stadig have et nyt administrativt valgsystem, der skal afløse KMD Valg. KOMBIT har på vegne af KL og kommunerne til opgave at indkøbe det nye system og styre it-leverandørernes opgaver med drift, vedligeholdelse og videreudvikling af VALG. Processen er nu forsinket, da valgsystemet nu skal i udbud igen.

LÆS OGSÅ Ingen digitalisering af valghandlingen i nyt valgsystem

– Efter planen skulle det nye valgsystem have været klar foråret 2022. Nu forventer vi, det bliver andet halvår 2023. KOMBIT er gået i gang med at udforme et nyt udbudsmateriale, og vi forventer at kunne sætte et nyt valgsystem i udbud i starten af 2021 med en forventet ibrugtagning andet halvår 2023, siger KOMBIT’s pressechef Henrik Kirkeskov.

Det gamle valgsystem, KMD-valg, vil stadig fungere, når der skal holdes kommunalvalg i 2021.

– Det er vigtigt at understrege, at kommunerne fortsætter med at benytte den nuværende valgløsning fra KMD, indtil et nyt system tages i brug. Den eksisterende aftale med KMD forlænges således på samme vilkår, som er gældende i dag, siger Henrik Kirkeskov.

Er kompensationen på 20 millioner kroner fra DXC Technology nok til at dække det tab, kommunerne må have lidt?

– Det er endnu for tidligt at svare på, og det skyldes flere forhold. Dels forventer vi at kunne genbruge det meste af udbudsmaterialet, og dels afhænger det af resultatet af det nye udbud, siger Henrik Kirkeskov. tkn@kl.dk 

Baggrund

Det nye valgsystem skal understøtte disse fem typer af valg: Folketingsvalg, Regionsrådsvalg, kommunalbestyrelsesvalg, Europaparlamentsvalg og Folkeafstemninger.

Projekt VALG indgår i en større sammenhæng, hvor i alt 17 KMD-monopolsystemer skal konkurrenceudsættes og udfases og erstattes med nye løsninger.

Dette arbejde gennemføres af kommunerne, KOMBIT, Udbetaling Danmark og fællesoffentligt, hvilket fremgår af udbudsplanen for monopolområdet.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KOMBIT har opsagt leverandør af nyt valgsystem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger