Mellemleder på Ærø frifundet for anklage om bestikkelse. Colourbox
Mellemleder på Ærø frifundet for anklage om bestikkelse. Colourbox
18.11.2020 kl. 11.30

Leder frifundet i bestikkelsessag

Retten i Svendborg mener ikke, der var grundlag for at dømme en mellemleder fra Ærø for bestikkelse, fordi hun havde modtaget pengegaver fra bryllupsvirksomhed. En vigtig afklaring for hele den offentlige sektor, mener kommunaldirektøren.

I en årrække modtog en kommunal mellemleder i Ærø Kommune i alt 13.900 kroner fra en bryllupsvirksomhed. Pengene gik ikke i den kvindelige mellemleders egen lomme, men blev spenderet på de årlige julefrokoster i perioden 2013 til 2018.

Flere kendte til pengegaverne, men det blev mellemlederen, der blev tiltalt for at overtræde paragraf 144 i straffeloven, der omhandler bestikkelse.

Mellemlederens forsvarer Jakob Thrane mente, det var urimeligt, at netop hun skulle bære ansvaret for den øverste ledelse, fremførte han blandt andet i retten, ifølge Fyens Amts Avis.

Efter to års efterforskning fra politiets side indledtes retssagen 10. november ved retten i Svendborg, og i går tirsdag den 17. faldt dommen så.

LÆS OGSÅ Politiet efterforsker DF-svindel

Dommen var dobbelttydig. På den ene side var modtagelsen af pengegaverne omfattet af straffelovens paragraf 144 om bestikkelse og retten finder, at den tiltalte mellemleder har modtaget eller har kendt til modtagelsen af pengegaverne. Derfor er der tale om en principiel strafferetlig hæftelse for modtagelsen af gaverne.

På den anden side lægger retten vægt på, at kommunen i den omtalte periode ikke havde fastsat specifikke retningslinjer for modtagelse af gaver. Derfor mener retten ikke, at der er et tilstrækkeligt grundlag for at gøre mellemlederen straffeansvarlig. Altså bliver hun frifundet.

Ærgerlig sag

Kommunaldirektør Allan Filtenborg synes, det er forkert, at anklagemyndigheden har valgt at køre sagen mod mellemlederen, og at det er en ærgerlig sag for Ærø Kommune.

– Skulle man have afklaret praksis, var det ikke den rigtige sag at køre. Her har man ramt en person, der ikke har haft personlig vinding. Jeg synes, at man skulle have kørt en sag, der var lidt mere oplagt end denne her. Og i så fald havde vi ønsket, at hvis noget var forkert, at det så var kommunen og ikke den enkelte mellemleder, der stod tiltalt, siger Allan Filtenborg til Fyns Amts Avis.

LÆS OGSÅ Bortvisning for embedsmisbrug var berettiget

Han håber, at alle i den offentlige sektor kan lære af sagen. Han påpeger også, at når det handler om modtagelser af gaver, så er det et område, hvor der er sket store ændringer i praksis de senere år. Ikke bare på Ærø. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Leder frifundet i bestikkelsessag Felter med * skal udfyldes
 
Af: Henrik Fugl
Den 18.11.2020 kl. 16:02

Frifundet efter straffeloven , men....

svar på: Leder frifundet i bestikkelsessag

En straffesag mod lederen af ægteskabskontoret på Ærø var forkert. Der er snarere tale om en rigtig dårlig forvaltningsskik i kommunen. En skik, der netop giver mistanke om forskelsbehandling og bestikkelse.
Kommunen modtog schmiergeld fra et tysk ægteskabsbureau: Smører man lidt ,får man måske “venlighed” i sagsbehandlingen.
Kommunen fik sin “straf” da man fratog den og alle andre kommuner at sagsbehandle prøvelsesbetingelser forud for indgåelse af ægteskab. ((Ikke så) Godt gået Ærø!
Vi må håbe at kommunens ledelse tager ved lære , måske et fresh-up kursus i forvaltningsret til cheferne var en idé?

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger