Aalborg har lavet en digital løsning til demensramte. Foto: Colourbox
Aalborg har lavet en digital løsning til demensramte. Foto: Colourbox
27.03.2020 kl. 13.13

Aalborg laver YouTube-kanal for demensramte

Videoer afløser aktivitetstilbud under coronakrisen.
tekst Martin S. Poulsen

Alle landets kommuner har lukket ned for aktivitetstilbud for demensramte og deres pårørende under coronakrisen, men i Aalborg har man fundet på en løsning, der i nogen udstrækning kan stå i stedet for de normale fysiske aktiviteter.

Projektet Aktiv med Demens, der er et tværkommunalt samarbejde mellem flere nordjyske kommuner, lancerer nu i samarbejde med Aalborg Kommunes Videnscenter for Demens en YouTube-kanal med aktiviteter for familier berørt af demens.

– Vi ved, at aktiviteter og socialt samvær er meget vigtigt i forhold til demenssygdomme, hvis man vil vedligeholde færdigheder og forebygge tristhed og isolation. Lige nu er det ikke en mulighed, så derfor har vi tænkt ud af boksen og lavet en YouTube-kanal til vores borgere, fortæller projektleder Kirsten Sværke fra Aktiv med Demens i en pressemeddelelse.

Materialet består af små videoer af typisk to til fire minutters længde, som omhandler forskellige typer af aktiviteter. Der lægges blandt andet vægt på fysisk træning, hjernetræning og socialt samvær.

LÆS OGSÅ Kynisk at sige, at god ældrepleje kun handler om ressourcer
FOR ABONNENTER

Målgruppen er primært hjemmeboende mennesker med demens, som kan se de små film sammen med deres pårørende og lave øvelserne sammen. Det er altså ikke læringsmateriale til fagpersonale, men i stedet konkrete øvelser, som kan laves af borgerne hjemme ved køkkenbordet, i haven eller på stuegulvet.

– Der vil også være små film kaldet ”Helt i skoven”, som forsøger at skabe et fællesskab og nærvær på langdistance. Vi vil opfordre alle familier, som er berørt af demens til at prøve at se filmene og lave de her ting derhjemme – dels for at holde sig i gang sammen, men mindst lige så meget også for at få et smil på læben, siger Kirsten Sværke.

Videoerne kan også anvendes på plejehjem, hvis personalet på stedet har tid og mulighed til at facilitere det.

Alle videoerne bliver lavet af kendte medarbejdere fra Aktiv med demens og Videnscenter for demens i Aalborg Kommune. masp@kl.dk 

LÆS OGSÅ Demente får tryghedskort til busrejsen
Emneord
COVID19, Sundhed, Ældre

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aalborg laver YouTube-kanal for demensramte Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger