Arkivfoto
Arkivfoto
26.03.2020 kl. 11.29

Lejre overskred budgettet med 30 millioner kroner sidste år

Løbende budgetopfølgninger har ikke fanget et overforbrug på beskæftigelsesområdet. Dybt kritisabelt, lyder det fra borgmester Carsten Rasmussen (S).

Så sent som i december så det ud til, at Lejre Kommune ville overholde budgettet for 2019 til punkt og prikke. Men sådan er det ikke gået.

I stedet viser kommunens årsregnskab, at der sidste år blev brugt 29,9 millioner kroner for meget. Det svarer til 1,9 procent af det samlede budget.

Kommunalbestyrelsen drøftede budgettet på et videomøde tirsdag aften. Af referatet fremgår det, at det er udgifter til førtidspension, løntilskud, sygedagpenge og den generelle drift af den kommunale beskæftigelsesindsats, der er løbet løbsk. Derudover kom ekstra udgifter til medfinansiering af sundhedsvæsenet.

– Det er dybt kritisabelt, at det kunne lade sig gøre, at budgetopfølgningen ikke fangede det. Og i forhold til vores økonomiske situation er det kritisk, fordi vi er en kommune med en lav kassebeholdning, som bruger hver en krone, vi opkræver og som har en høj kommuneskat. Vi kan ikke bare lige tage pengene op af kassen, og vi er meget pressede på anlægsopgaver, fordi vi både får flere børn og flere ældre, siger borgmester Carsten Rasmussen (S).

LÆS OGSÅ Borgmester: Mit første budget uden besparelser

Som følge af overskridelsen har direktionen fået foretaget en ekstern undersøgelse af hele beskæftigelsesområdet og ikke mindst økonomistyringen af det. Den granskning har vist, at dele af budgettet for 2020 må genåbnes, fordi det er lagt på forkerte forudsætninger.

Økonomiudvalget vil ifølge borgmester Carsten Rasmussen få en redegørelse om forløbet. Budgetoverskridelserne får ikke umiddelbart personalemæssige konsekvenser, da flere af de medarbejdere, der har haft ansvaret for budgetopfølgningen, i mellemtiden er fratrådt. 

Det er ikke nyt for politikerne i Lejre at have udfordringer med økonomien. Som led i budgettet for 2019 var det nødvendigt at finde besparelser på i alt 40 millioner kroner for at få enderne til at mødes. Midt på året var det desuden nødvendigt med en straksopbremsning i form af en procentbesparelse på blandt andet folkeskoler, dagtilbud og plejehjem, fordi udgifterne på det specialiserede socialområde var stukket af. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lejre overskred budgettet med 30 millioner kroner sidste år Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger