Flere kommuner kommer kulturlivet til undsætning under coronakrisen. Foto: Colourbox
Flere kommuner kommer kulturlivet til undsætning under coronakrisen. Foto: Colourbox
26.03.2020 kl. 11.12

Kommuner klar med hjælpepakker til kulturlivet

København og Odense har vedtaget hjælpepakker til kulturlivet. Flere kommuner barsler med lignende tiltag.
tekst Martin S. Poulsen

Aflyste eller udskudte koncerter. Lukkede museer og tomme sæder i teatrene. Kulturlivet lider under coronakrisen, men nu træder flere af landets kommuner til med en hjælpende hånd til det hårdt pressede kulturliv.

Første kommune på banen var Odense, hvor by- og kulturudvalget tirsdag aften enstemmigt vedtog en hjælpepakke til kultur- og foreningslivet. Hjælpepakken giver by- og kulturforvaltningen en række værktøjer, som skal mindske udfordringerne for kulturlivet i kommunen. Det kommer både foreningslivet og kommunens kulturinstitutioner til gavn. Det kan eksempelvis være kulturaktører, der har givet håndslag på at levere 10 forestillinger på et år, men nu kun kan gennemføre seks i løbet af 2020.

– Det er den første hurtige pakke, men der kan komme flere til, hvis det bliver nødvendigt. Men hvis krisen bliver langvarig, kan kommunen ikke løfte opgave alene. Så bliver staten nødt til at træde til, siger Jane Jegind (V), der er by- og kulturrådmand i Odense Kommune.

Den kommunale hjælpepakke til kulturlivet i den fynske hovedstad består af syv tiltag, der blandt andet tæller udskydelse af fakturaopkrævninger, huslejeudsættelse, fastholdelse af allerede bevillige tilskud og kommunal villighed til at ændre betalingsvilkår.

LÆS OGSÅ 15 kommuner og fondsmillioner skal løfte Hærvejen til international særklasse

– Vi forsøger at holde hånden under så meget og mange som muligt med en række små tiltag. Vi bruger de penge, vi normalt ville bruge, selvom der ikke leveres noget for det, fordi det er vigtigt, at de muligheder, vi har for fællesskab, også er der på den anden side af krisen siger Jane Jegind.

Det er ikke kun de store kulturintuitioner, der er hårdt ramt af krisen. Også det odenseanske foreningsliv er hårdt ramt. Især aftenskolerne er ramt på betalingsevnen. Her håber Jane Jegind, at især huslejeudsættelse kan komme aftenskolerne til gavn. Det kan på sigt komme på tale at dele af foreningslivet helt kan slippe for at betale husleje over en længere periode.

Frigiver straks 60 millioner

København fulgte efter Odense dagen efter med en stor hjælpepakke til kulturlivet. Her vedtog et enigt fritids- og kulturudvalg onsdag en hjælpepakke, der betyder, at de kommunalt støttede teatre, koncertsteder, idrætsforeninger og andre aktører på området kan se frem til at modtage hele deres resterende tilskud for 1. halvår, i alt omkring 60 millioner kroner, med det samme. Det skriver dagbladet Politiken.

Imens gør kommunen klar til at udbetale også andet halvårs støtte på i alt cirka 120 millioner kroner allerede fra juni måned, hvis det skulle blive nødvendigt.

LÆS OGSÅ Mere genåbning på vej: Få overblikket her

Andre kommuner overvejer at følge trop. I Aalborg forventer rådmand i kultur- og sundhedsforvaltningen Mads Duedahl (V), at der vil være fuld opbakning i udvalget til at hjælpe det lokale kulturliv på bedst mulig vis.

– Det, vi kommer til at gøre nu, bliver førstehjælp på stedet. Vi er heldigvis først på året, så vi har penge på budgettet til at fremrykke tilskud nu. Kulturlivet får ikke flere penge, men de kan få midlerne til, at de ikke behøver at dreje nøglen om i morgen, siger Mads Duedahl.

Han regner også med, at der blandt politikerne i udvalget vil være villighed til at give kulturlivet henstand med husleje og forpagtningsafgifter frem til 15. juni i år, hvis de driver virksomhed i forvaltningens ejendomme. Tiltagene for at redde kulturlivet bliver dog først drøftet på udvalgets møde 1. april.

For enden af Kystbanen har Helsingør også planer om at spænde et sikkerhedsnet ud under sundbyens kulturliv. Men umiddelbart er der kun få penge at gøre godt med.

LÆS OGSÅ Folkebiblioteket kan mere end bare bøger

– Vi har et kulturbudget på 86 millioner kroner, hvoraf halvdelen er øremærket biblioteket. Langt de fleste midler er allerede blevet uddelt i januar, så der er umiddelbart ikke så mange penge at tage af. Men langt de fleste arrangementer er flyttet til den anden side af sommerferien, hvor kulturinstitutionerne igen kan begynde at få en indtjening. Indtil da skal vi gøre alt for at holde dem i live, men hvordan det skal foregå, ved vi desværre endnu ikke, siger Michael Mathiesen (K), der er formand for kultur- og turismeudvalget i Helsingør.

Turister kan være det, der skal satses på for at redde kommunens kulturliv.

– Vi har et møde i næste uge med turistorganisationen Visit Nordsjælland, hvor vi skal se, hvad der kan gøres for ar sikre museer og andre kulturinstitutioner. Der kunne for eksempel være gennem en målrette kampagne for at få danske turister til Helsingør til sommer, siger Michael Mathiesen.

Hvis Helsingørs kulturliv kommer på meget dybt vand den nærmeste tid, kan det ifølge Michael Mathiesen blive nødvendigt at rette henvendelse til økonomiudvalget for at få frigivet flere midler til kulturudvalget.

LÆS OGSÅ Evaluering: Kommunerne er blevet bedre til at tænke strategisk om idræt

I Aarhus har byens erhvervsorganisation Erhverv Aarhus bedt byrådet om at redde kulturlivet, men politikerne har endnu ikke taget stilling til mulige tiltag for at komme kulturlivet til undsætning. masp@kl.dk 

Emneord
Kultur, Fritid

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner klar med hjælpepakker til kulturlivet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger