Der bliver god plads i byrådssalen i Hjørring. Foto: Hjørring Kommune
Der bliver god plads i byrådssalen i Hjørring. Foto: Hjørring Kommune
25.03.2020 kl. 11.46

Byrådsmøder i Nordjylland kun for gruppeformænd

De fleste byrødder skal følge byrådsmøderne online. I fremtiden kan det være slut med fysiske udvalgsmøder, skønner borgmester.
tekst Martin S. Poulsen

Når byrådsmødet i Hjørring finder sted onsdag aften klokken 18 bliver der god plads rundt om byrådssalens bord. For på grund af coronakrisen har byrådet besluttet, at det kun skal være borgmesteren, gruppeformændene og de udvalgsformænd, der har punkter på dagsordenen, der får lov til at være fysisk til stede i byrådssalen. 

– Selve mødet bliver livestremaet, og så kan de byrådsmedlemmer, der har en kommentar, henvende siger på for eksempel sms eller en bedskedtjeneste til deres gruppeformand, der så vil videreformidle kommentaren. Stemmeafgivningen kommer også til at foregå telefonisk. Det kræver noget disciplin fra os alle, og at vi husker at tage pauser, så alle kan nå at komme til orde på den her lidt anderledes måde, siger borgmester Arne Boelt (S), der har taget initiativ til det halvt fysiske og halvt online byrådsmøde.

Han har fået fuld opbakning til den nye måde at holde mødet på fra alle byrådets medlemmer, og byrådsmødet til april kan, hvis de nuværende restriktioner fra myndighedernes side fortsætter efter påske, muligvis blive fuldstændig online, hvor medlemmer af byrådet måske skal holde mødet over for eksempel Skype.

– Vi er en stor kommune, hvor nogle af byrådsmedlemmerne bor i områder, hvor internetdækningen ikke er helt i top. Så vi er ved at undersøge, om det teknisk set kan lade sig gøre at holde mødet helt online, siger Arne Boelt.

LÆS OGSÅ Journalister vil filme i byrådssalen
FOR ABONNENTER

Hvis det tekniske spiller, som det skal, kan det senere spille ind på, hvordan fremtidens udvalgsmøder i Hjørring skal finde sted.

– Det er ikke sikkert, at det altid er lige nødvendigt at mødes fysisk til alle udvalgsmøder. Hvis vi her under krisen finder ud af en måde at få holdt møder på fornuftig vis online, så kan vi tage det med videre på den anden side af krisen, siger Arne Boelt, der dog understreger, at det i så fald kun kommer til at dreje sig om udvalgsmøder og ikke byrådsmøder.

Til byrådsmødet onsdag aften vil der være 10 byrådsmedlemmer og kommunaldirektøren til stede i Hjørrings store byrådssal. Resten af byrådsmedlemmer kan følge med hjemme fra sofaen. Borgere og pressen kan, ligesom de menige byrådsmedlemmer, følge byrådsmødet live via Hjørring Kommunes hjemmeside eller Hjørring Antenneselskab.

I nabokommunen Jammerbugt er der byrådsmøde torsdag aften. Her bliver det ligeledes kun gruppeformændene for de enkelte partier, der møder op fysisk. Desuden er borgmesteren til stede sammen med kommunaldirektøren, der vil skrive referat. De resterende byrødder vil følge med i mødet digitalt.

LÆS OGSÅ Fredensborg ændrer it-politik efter kritik af mail-snageri

Borgmester Mogens Gade (V) mener, at det er vigtigt for både demokrati og økonomi, at byrådet stadig kan udføre en del af deres normale arbejde.

– Vi har aldrig prøvet noget lignende, og jeg håber heller ikke, at vi igen kommer til at prøve noget lignende. Det er ekstraordinært på mange områder. Det er en speciel tid i forhold til sygdomsbekæmpelsen af coronavirussen og i forhold til samfundsøkonomien. Det her er et forsøg på at holde hjulene i gang. Dels ved at træffe nogle beslutninger som har betydning for den måde, vi agerer på i forhold til vores borgere og vores personale, men vi vil også tage nogle beslutninger, som sætter gang i lokalplaner samt investeringer, der også er brug for, at vi holder gang i, siger han til TV2 Nord. masp@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byrådsmøder i Nordjylland kun for gruppeformænd Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger