Arkivfoto
Arkivfoto
23.03.2020 kl. 17.12

Minister åbner for nødstyre

En ny bekendtgørelse skal ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) beskytte det lokale demokrati – men giver samtidig mulighed for at sætte det delvist ud af drift.

Landets kommuner får med en ny bekendtgørelse i hånden mulighed for at fravige styrelsesloven på en række områder. Det skal sikre, at regeringens og myndighedernes seneste tiltag og anbefalinger under coronakrisen kan overholdes.

Det oplyser Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

– Kommunerne og regionerne står for vigtige samfundsopgaver, ikke mindst i den aktuelle situation med coronasmitte. De skal også kunne træffe beslutninger under de nuværende ekstraordinære betingelser. Med bekendtgørelsen gør vi det muligt for dem at fortsætte arbejdet på en måde, hvor regler og anbefalinger om at forebygge og inddæmme smitte bliver fulgt, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Ændringerne kommer i kølvandet på, at flere byråd over hele landet har aflyst møder i marts måned.

LÆS OGSÅ KL til minister: Genindfør de virtuelle byrådsmøder

Med bekendtgørelsen bliver det op til borgmestre og udvalgsformænd at beslutte, hvordan møderne skal afholdes fremover. Det kan ske som video- eller telefonmøder.

For så vidt angår byrådsmøder kan de fremover afholdes, uden at offentligheden har adgang til dem. Så vidt det er muligt skal kommunen efterfølgende offentliggøre en video- eller lydoptagelse fra mødet.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan borgmesteren bede byrådet om opbakning til at overgå til nødstyre, hvilket vil sige, at økonomiudvalget reelt leder kommunen. Det kræver dog, at det ikke er muligt at gennemføre møderne over video eller telefon.

– Vi giver mulighed for, at man lokalt kan beslutte, hvordan det kommunale og regionale demokrati bedst fungerer i den nuværende situation. Det er vigtigt, at vi værner om det lokale demokrati samtidig med, at vi værner imod smittefaren. Derfor kræver beslutning om at indføre nødstyre efter bekendtgørelsen et flertal i kommunen eller regionen, og kun hvis det ikke på betryggende måde lader sig gøre at afholde møderne på anden vis. Baggrunden for at indføre nødstyre skal lægges åbent frem, siger ministeren i pressemeddelelsen.

Den nye bekendtgørelse er allerede trådt i kraft og ophæves 1. juli. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Minister åbner for nødstyre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger