Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.03.2020 kl. 14.07

Kommunalt indkøb skal afhjælpe mangel på værnemidler

Landets kommuner har i løbet af weekenden strikket en indkøbsordning sammen, som skal sikre, at der bliver indkøbt værnemidler.

Fem kommuner – en i hver region – med Aarhus i spidsen skal sikre, at de kommunale funktioner har nok værnemidler som mundbind, visirer, håndsprit og engangskitler. Ordningen er blevet etableret over weekenden, efter Lægemiddelstyrelsen lørdag henvendte sig til KL. Det fortæller KL-direktør Christian Harsløf, der blandt andet er direktør for sundhedsområdet.

– Lægemiddelstyrelsen spurgte, om vi kunne udpege en kommune, som med deres indkøbsfaglighed hurtigt kan vurdere leverandørers lødighed og slå til på store ordrer både nationalt og internationalt for at sikre, at der er værnemidler nok til personalet i kommunerne. Det gik vi i dialog med Aarhus Kommune om, og i løbet af få timer fik vi stablet det her setup på benene, fortæller Christian Harsløf.

Aarhus Kommune skal formelt stå for at bestille og betale ordrer hos leverandører, hvorefter produkterne – det kan være håndsprit, mundbind, ansigtsværn og engangskitler – efter Lægemiddelstyrelsens anvisning kan blive fordelt til landets kommuner.

Ud over Aarhus er København, Odense, Aalborg og Roskilde med i ordningen. Det sikrer, at der i hver region er en kommune, som kan afsøge mulige lokale leverandører og sikre logistikken i forhold til levering og distribution.

LÆS OGSÅ Kommunalt fællesindkøb får fat i 150.000 liter håndsprit

– Vi koordinerer hele tiden indkøb af værnemidler med regionerne og staten, og det skal vi fortsætte med. Men der er også utrolig mange virksomheder, der byder sig til med tilbud om at levere værnemidler. Det er positivt, men vi har brug for indkøbsfagligheden i kommunerne, så vi kan følge med på et marked, hvor muligheder lukker, hvis ikke vi slår hurtigt til. Og så er der meget stor forskel på, hvor seriøse leverandørerne er. Især på det internationale marked er der meget fup og fidus. Der kan vi bruge kommunernes erfaring til at sortere de dårlige fra de gode, siger Christian Harsløf.

I weekenden meldte Lægemiddelstyrelsen om risiko for, at landet løber tør for værnemidler i sundhedssektoren. Christian Harsløf forklarer, at de normale forsyningslinjer er pressede på grund af coronaudbruddet i hele verden.

– Det bliver tæt på umuligt at skaffe nok værnemidler via de traditionelle indkøbslinjer, fordi de internationale leverancer har så svært ved at nå frem. Så der er behov for, at dansk erhvervsliv spiller med her. Og det er der mange, der gør. Der er mange store danske virksomheder, der melder sig på banen nu. Det kan være en plastvirksomhed, der kan omstille sin produktion til at lave plastikvisirer, bryggerier, som kan lave håndsprit, eller tekstilvirksomheder, der kan lave engangskitler, siger Christian Harsløf.

Det er stadig Lægemiddelstyrelsen, der står for den centrale koordinering og fordeling af værnemidler. Lægemiddelstyrelsens opgave i den forbindelse er at sikre, at enkelte kommuner eller regioner ikke løber tør for værnemidler, mens andre kommuner eller regioner ligger inde med mere end de kan bruge. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunalt indkøb skal afhjælpe mangel på værnemidler Felter med * skal udfyldes
 
Af: Jens Bøgely
Privatperson med kontakt til producent af masker
Den 24.03.2020 kl. 08:35

Værne midler - Masker

svar på: Kommunalt indkøb skal afhjælpe mangel på værnemidler

Hej,

Har rejset meget i østen og fået nogle nære venner derude gennem årene. En af mine bekendte har omlagt produktion i sin systue med flere hundrede syesker. De kan leverer mundbind til Singapore, Malaysia, New Zealand og Australien, men har pt stadig kapasitet til at levere mere.

De kan levere alm masker og kiruiske masker, hvem jeg have fat i for at skabe kontakt?

Med venlig hilsen
Jens Bøgely
+45 22 47 41 07
Jens@bogely.dk

Af: Søren
Den 24.03.2020 kl. 09:10

https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/udstyr/danmark-hjaelper-danmark/

svar til Jens Bøgely: Værne midler - Masker

Hej Jens

Måske du kan oprette en henvendelse her:
https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/udstyr/danmark-hjaelper-danmark/

Vh Søren

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger