Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox
23.03.2020 kl. 10.21

Coronakrisen kan sende Læsø under administration

Danmarks mindste kommune er presset som følge af voldsom nedgang i færgetrafikken. Det kan ende helt galt, lyder det fra borgmester Karsten Nielsen (DF).

På Læsø er ingen af de 1.806 beboere så vidt vides smittet med coronavirus.

Alligevel er øen hårdt ramt af coronakrisen. Der er nemlig ekstra langt mellem biler og passagerer på Læsøfærgens overfarter til og fra fastlandet. Ifølge borgmester Karsten Nielsen (DF) er antallet af gæster på den kommunalt ejede færgerute mellem 50 og 60 procent lavere end normalt.

Det kan slå bunden ud af kommunekassen, der i forvejen ikke er velpolstret.

– Vi kender ikke tidshorisonten, og det gør det jo enormt svært at spå om. Men administrationen har beregnet, at hvis nedgangen i passagerer varer ved resten af året, vil vi miste 12 millioner kroner. Det er penge, vi ikke har, siger Karsten Nielsen.

LÆS OGSÅ Aalborg gør corona-regning op

Derfor vil det få alvorlige konsekvenser for kommunen.

– Så vil vi blive sat under administration af ministeriet, vurderer han.

På mandagens møde i økonomiudvalget skal politikerne derfor drøfte om de vil give administrationen bemyndigelse til at ændre fartplanen for færgen, så den i højere grad passer til antallet af passagerer på de enkelte afgange.

Det kan afbøde det værste, men generelt er Læsø Kommunes økonomi uhyre skrøbelig. Budgettet for 2020 hænger kun sammen, fordi dele af driften er finansieret med lån.

LÆS OGSÅ Borgmester om aflivning af alle mink: Det er en trist dag

Karsten Nielsen havde derfor set frem til S-regeringens udligningsudspil, men det viste sig at være en slem skuffelse. Han håber derfor på, at den endelige reform bliver bedre set med Læsø-briller.

– Vi står til at få 636.000 kroner og vi har i hvert fald brug for 20-22 millioner kroner, siger han.

Det vil ifølge Karsten Nielsen give mulighed for at bruge nogle penge på blandt andet naturpleje. Penge, kommunen i dag ikke har. Læsø har nemlig i mange år haft landets suverænt laveste anlægsbudget. Det er på 0 kroner. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Coronakrisen kan sende Læsø under administration Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger