Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
23.03.2020 kl. 09.30

Brug ikke værnemidler unødigt

I en situation med truende mangel på værnemidler er det afgørende, at medarbejderne i ældreplejen kun bruger værnemidler, når der er mistanke om eller symptomer på smitte med coronavirus.

Lægemiddelstyrelsen meldte i weekenden ud, at Danmark kan komme til at mangle værnemidler. Med den udmelding er det ekstra vigtigt, at personalet i kommunerne ikke bruger unødvendigt mange værnemidler, som mundbind og ansigtsvisir.

– Vi skal ikke bruge mundbind forebyggende, når borgerne ikke har symptomer. De skal bruges, når det er nødvendigt, men ikke i situationer, hvor der ikke er fagligt belæg for det. Vi skal sætte ind der, hvor der er en reel mistanke om smitte og bruge al vores faglige viden for at undgå smitte i de situationer, forklarer Birgitte Sachmann, hygiejnesygeplejerske i Fredericia Kommune.

Samme budskab kommer fra Joan Anita Kaalby, der er hygiejnekonsulent i Sønderborg Kommune.

– Vi oplever, at der er mange, som tager værnemidler på for en sikkerheds skyld, og på den måde får vi et overforbrug af værnemidler til ingen verdens nytte. De ansatte skal kun tage værnemidler på, når de går ind til borgere, som har symptomer eller hvis der er mistanke om smitte. Det er no-go at bruge værnemidler blot fordi man er nervøs, siger Joan Anita Kaalby.

LÆS OGSÅ Kommuner kommer nødlidende foreninger til hjælp

Når der ikke er mistanke om smitte eller symptomer gælder de generelle råd om afstand og ikke mindst god håndhygiejne. Når der er mistanke om smitte eller symptomer hos borgeren, skal de ansatte følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

– I de situationer skal personalet bruge maske med visir, kittel og handsker. Det samme gælder naturligvis, hvis en borger med Covid-19 udskrives fra hospitalet, siger Birgitte Sachmann.

Kommunerne har samtidig en vigtig opgave med at sikre, at alle ansatte i ældreplejen ved, hvordan man bruger værnemidler korrekt.

– Det er alfa og omega, at de ansatte ved, hvordan man tager værnemidler korrekt af. Ellers er der en kæmpe risiko for, at de overfører smitte til sig selv. Når værnemidlerne skal af, har medarbejderen jo haft tæt kontakt til borgeren, og hvis man ikke tager værnemidlerne korrekt af, risikerer man nemt at overføre smitstof til sig selv, siger Birgitte Sachmann.

LÆS OGSÅ Kommuner venter stadig på retningslinjer for besøg på botilbud

Tilbage på sygehuset

I Fredericia Kommune begynder det snart at tynde ud i lagrene af værnemidler, og det kan få alvorlige konsekvenser for kommunens mulighed for at passe syge borgere.

– Vi er nødt til at have værnemidler, hvis vi skal passe borgere med Covid19 i eget hjem. Jeg kan ikke stå inde for, at medarbejdere skal passe mistænkte eller smittede borgere i eget hjem uden at have de værnemidler som Sundhedsstyrelsen foreskriver, siger Birgitte Sachmann.

Det er især masker med visir, der beskytter mod dråbesmitte fra host, som det kniber med.

– Når vi ikke har flere masker med visir, har vi masker, som kan kombineres med briller. Det må vi se på, der sker jo noget nyt dag for dag. Men min forventning er selvfølgelig, at vi får det, vi skal bruge. Vi er nødt til at have værnemidler for at passe de syge, ellers er vi jo tvunget til at få dem indlagt på sygehuset, siger Birgitte Sachmann.

LÆS OGSÅ KL: Tilfreds med styrelse, der skal ruste os til fremtidens epidemier

Flere test tak

Og så håber Birgitte Sachmann, at det snart bliver muligt at teste flere borgere. Det kan nemlig være med til at få værnemidlerne til at række længere.

– Hvis vi får testet flere borgere, vil vi få færre under mistanke. Vi bruger jo kun værnemidler på borgere, som er mistænkte, men hvis det viser sig, at de ikke er smittede, så var det værnemidler, som reelt var overflødige, siger Birgitte Sachmann. gij@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Brug ikke værnemidler unødigt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger