Foto: Birgitte Jordahn
Foto: Birgitte Jordahn
22.03.2020 kl. 00.30

En kommunekæmper fylder 90

22. marts fylder tidligere venstreborgmester i Lejre, Evan Jensen, 90 år. I to valgperioder var han formand for KL. I tæt parløb med Aarhus' borgmester Thorkild Simonsen (S) var han med til at udvikle kommunernes interesseorganisation.

Det er en kommunal legende, der fylder rundt i dag.

Evan Jensen er født 22. marts 1930 i Østrup i Himmerland. Han er uddannet lærer, men blev fra 1966 fuldtidspolitiker, da han blev valgt til Folketinget for Venstre. Her sad han frem til 1971, hvor han opgav Christiansborgkarrieren til fordel for den borgmesterpost, han havde vundet året inden i Lejre Kommune. Evan Jensen var en meget afholdt borgmestre i Lejre, en post han bestred i mere end tre årtier fra 1970 til 2001.

Parløbs perioden

Udenfor kommunegrænsen er han mest kendt for sin store rolle i Kommunernes Landsforening, der blev stiftet for 50 år siden i forbindelse med kommunalreformen i 1970. Han sad i bestyrelsen fra 1974 til 1998, og han var KL’s formand i to valgperioder fra 1982-1986 og igen 1994-1998. Her kørte han et parløb med Århus' borgmester Thorkild Simonsen (S). De to var i fire valgperioder skiftevis formand og næstformand.

– Der er kun to der har været formand så længe, det er Evan og jeg. Evan var formand i otte år og jeg var det i ni år. Evan Jensen var en ualmindelige behagelig mand at arbejde sammen med. Og der er nok ingen politiker, jeg har været så meget sammen med som Evan. Han var venstremand, og han var det på den gammeldags måde, kan man sige. Han forstod det der med, at når man skal lede en organisation som KL, så er man formand for alle, siger Thorkild Simonsen, der i dag selv er 93 år.

LÆS OGSÅ KL skal have stærkere relationer til kommunerne
FOR ABONNENTER

Thorkild Simonsen blev første gang KL-formand i 1979. I ”Thorkild Simonsen–Evan Jensen-epoken" udviklede KL sig som interesseorganisation. Det var blandt andet i den periode, at forhandlingerne med regeringen fandt den form, som man kender i dag, for eksempel at kommunernes økonomi forhandles med finansministeren ved de årlige økonomiforhandlinger.

Foto: Birgitte Jordahn

Evan Jensen sad i KL's bestyrelsen fra 1974 til 1998, og han var KL’s formand i to valgperioder fra 1982-1986 og igen 1994-1998. Her kørte han et parløb med Aarhus' borgmester Thorkild Simonsen (S). De to var i fire valgperioder skiftevis formand og næstformand. Her ses de sammen til kontaktrådsmøde i Grenå i 1987.

– Ja, det fastlagde vi dengang. Vi sagde, at kommunernes økonomi skal forhandles med finansministeren og nogle gange med deltagelse af indenrigsministeren. Førhen var flere ministre involverede og statsministeren var med. Men en statsminister som Poul Schlüter (K) havde god forståelse for den form, siger Thorkild Simonsen, der selv senere blev indenrigsminister.

Klar rollefordeling

Til trods for at Evan Jensen og Thorkild Simonsen havde forskellig politisk ståsted, så var de enige om, hvordan kampen for kommunerne skulle føres.

– Når Evan og jeg gik til møder med regeringen, så behøvede vi nærmest ikke nogle formøder, for vi kunne næsten se på hinandens øjne, hvad vi ville sige og ikke sige. Vi havde et usædvanligt godt forhold. Vi kørte nogle gode forhandlinger. Og vi var oppe mod nogle skrappe finansministre i den periode. Dem jeg husker bedst er Knud Heinesen (S), Anders Andersen (V), Palle Simonsen (K), Mogens Lykketoft (S) og Henning Dyremose (K). Det var stærke finansministre. Henning Dyremose var en skrap herre. Ham var der mange, der var bange for, siger Thorkild Simonsen.

LÆS OGSÅ Adelskov trækker sig fra alle KL-poster

Evan Jensen og Thorkild Simonsen havde som KL formænd en særlig rollefordeling. Nærmest en good cop bad cop rutine. Thorkild Simonsen var den udadvendte, der gerne gik I medierne og tog konflikterne - også gerne med partifæller. Evan Jensen var den mere afdæmpede.

– Udadtil var vi nok forskellige i personlighed. Men på de indre linjer var vi enige om det meste. Jeg kan huske, da jeg stoppede som formand og han skulle være det. Så sagde han, du fortsætter bare, som du plejer. Vi er jo enig om, hvad du skal sige. Han var ikke sådan en der gik til pressen. Det var jo fint som venstremand at vise den tillid til en Socialdemokrat. Så jeg skulle bare udtale mig på foreningen og formandens vegne, fortæller Thorkild Simonsen.

Samarbejdets mand

Både i KL og som borgmester var Evan Jensen en afholdt og respekteret mand. Det mener, Thorkild Simonsen skyldes hans personlige rummelige stil, hvor han altid ønskede det brede samarbejde på tværs af partier.

– Han kan lide det samarbejdende folkestyre. Selvom han i sin egen kommune havde flertal, så var han en meget fair mand. Oppositionen fik altid en formandspost eller to, de ikke var berettigede til. Han var meget afholdt. Nu kunne jeg læse i Nyhedsmagasinet Danske Kommuners undersøgelse, at Lejre er en af de kommuner, hvor der er mest ro og mindst konflikt i byrådet. Det tror jeg faktisk er en kultur, der stammer tilbage fra Evan Jensens tid. Det er hans personlighed. Det vil jeg sige til ham, når jeg ringer og ønsker ham tillykke. Det er en fin holdning og kultur, som jeg ikke synes er i så høj kurs i dag, siger Thorkild Simonsen. tkn@kl.dk

LÆS OGSÅ Ny formand for KL's socialudvalg
Emneord
Navne, KL

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: En kommunekæmper fylder 90 Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger