Foto: Københavns Kommune
Foto: Københavns Kommune
20.03.2020 kl. 13.23

Konservative foreslår at droppe dækningsafgiften

Hvis det står til De Konservative i København, skal erhvervslivet have en hjælpende hånd i form af at slippe for alle skatter og afgifter. S er skeptiske.

Københavns Kommune skal under coronakrisen gøre alt for at redde og bevare så mange arbejdspladser som muligt.

Det mener Det Konservative Folkeparti i Københavns Borgerrepræsentation, der i et medlemsforslag til mødet på torsdag foreslår at afskaffe erhvervsskatter og -afgifter så længe krisen står på – og helst resten af året.

Konkret lægger partiet op til at bede forvaltningen undersøge, hvad der kan lade sig gøre.

– Det er væsentligt for os, at det ikke er kommunen, der er med til at knække virksomhederne, siger politisk ordfører Jakob Næsager (K) til Danske Kommuner.

LÆS OGSÅ KL til minister: Genindfør de virtuelle byrådsmøder

Forslaget kommer i sin helhed til at koste 100 millioner kroner om måneden. Lidt under halvdelen af det beløb kommer fra dækningsafgiften, der er en del af den kommunale skatteudskrivning. Men niveauet for dækningsafgiften fastsættes i forbindelse med budgetlægningen – og derfor kan en kommunalbestyrelse ikke umiddelbart ændre det senere hen.

Det slår professor i skatteret ved Aarhus Universitet Malene Kerzel fast.

– Umiddelbart er der ingen hjemmel i loven til det. Det vil forudsætte, at man ændrer loven, siger hun.

Jakob Næsager (K) siger, at det netop er derfor, partiet lægger op til at forvaltningen skal undersøge, hvad der kan lade sig gøre.

LÆS OGSÅ Dragør går med hatten i hånden til staten

– Hvis vi ikke kan afskaffe dækningsafgiften, som loven er i dag, vil vi i forbindelse med, at krisepakken behandles i Folketinget, bede den konservative folketingsgruppe om at fremsætte det som et ændringsforslag, så det bliver muligt, siger han.

Hos Socialdemokratiet på Københavns Rådhus siger politisk ordfører Jonas Bjørn Jensen, at tiden ikke er til at ”skyde ting ned på forhånd.”

– Vi vil gerne se på det. Vi vil selvfølgelig ikke være med til noget, der er ulovligt, men uanset hvad er jeg meget skeptisk over for det. At droppe dækningsafgiften er at skyde med spredehagl ud over alle brancher. Havde vi 100 millioner kroner om måneden til at hjælpe erhvervslivet, skulle vi hellere hjælpe de brancher, der har mest brug for det, siger han.

Jonas Bjørn Jensen peger på, at langt fra alle brancher er nødlidende – men han er glad for, at Det Konservative Folkeparti kommer med et forslag.

LÆS OGSÅ Borgmester om aflivning af alle mink: Det er en trist dag

– Det er rart, at alle bidrager til løsningerne, men jeg vil gerne advare mod, at man griber i sit ideologiske bagkatalog og pakker en stribe forslag ind i corona-indpakning, siger han.

På Frederiksberg har man overvejet at gøre det samme, men ifølge borgmester Simon Aggesen (K) nåede forvaltningen selv frem til, at det ikke ville være lovligt. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Konservative foreslår at droppe dækningsafgiften Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger