Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
19.03.2020 kl. 13.51

Københavns Kommune vil sende 350 millioner til erhvervslivet: Anlægsloftet blokerer

Landets største kommune har tidligere fremrykket betalinger for 600 millioner kroner.
tekst Frederik Overby Vinding og Jon Kirketerp Jørgensen

I sidste uge åbnede Københavns Kommune op for at fremrykke betalingen af 4.500 regninger på i alt 600 millioner kroner, så de kan betales hurtigere end normalt. Det er nu besluttet på et økonomiudvalgsmøde.

Nu vil kommunen bruge 350 millioner kroner for at holde hånden under trængte virksomheder som følge af coronakrisen. Derved sender kommunen knap en milliard kroner ud som hjælpepakke.

– En stor del af Københavns erhvervsliv er i knæ, fordi kunderne udebliver. Her kan kommunen, som er en stor kunde, der årligt sender cirka 10 milliarder kroner ud til virksomhederne, medvirke til at holde hånden under erhvervslivet, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Økonomiforvaltningen har bedt samtlige kommunens forvaltninger byde ind og screene, om der er områder, hvor der kan skrues op for aktiviteten. Og det er der kommet en række konkrete forslag ud af.

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

Aktuelt har kommunen byggeprojekter for 350 millioner kroner, der kan fremrykkes og sættes i gang for at holde dampen oppe. Kommunen har allerede sat gang i konkrete byggeprojekter, der ellers skulle have ventet til, at skolerne lå tomme i sommerferien.

Hæv anlægsloftet

Hvis det fulde beløb skal ud og arbejde nu, kræver det dog, at regeringen løsner anlægsloftet – der er et statsligt fastsat loft over, hvor meget kommuner må bruge på bygge- og anlægsprojekter.

– Vi har lige nu anlægsprojekter for 350 millioner kroner, som ligger og venter på at komme i gang, men som vi har skudt til næste år på grund af anlægsloft. Hvis regeringen gerne vil have de penge ud at arbejde nu, så er det en god ide at lempe anlægsloftet. Der er givetvis også andre kommuner, der har projekter liggende, som de kan sætte i gang, hvis anlægsloftet lempes, siger Frank Jensen (S).

Frank Jensen har ret i, at andre kommuner også har projekter, de kan sætte i gang. Haderslevs borgmester, H.P. Geil (V) har i et interview til JydskeVestkysten fortalt, at han også gerne ser anlægsloftet hævet.

– De 20 millioner kroner er den ramme, som vi selv kan råde over. Hvis vi skal bruge flere penge for at holde hjulene i gang, kræver det, at regeringen hæver anlægsloftet, siger han.

Hos KL er meldingen klar. Anlægsloftet må ikke stå i vejen for at erhvervslivet kan fremskynde projekter.  

– Mange kommuner er i fuld gang med at fremskynde for eksempel anlægs- og renoveringsprojekter, som allerede er planlagt, og som kan sættes hurtigt i gang. Det kan for eksempel være vedligeholdelses- og renoveringsprojekter, som alligevel inden længe skulle gennemføres for eksempel i forbindelse med sommerferien, men det kunne også være andre projekter og aktiviteter, der ligger i de kommende år. Vi har ikke fantasi til at forestille os, at nogen vil være uenige i det i denne tid, eller at anlægsloftet skal stå i vejen for, at vi kan hjælpe erhvervslivet, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har bedt Finansministeriet om at kommentere kommunernes ønske om at lempe anlægsloftet. Finansministeriet har ikke nået at vende tilbage. Vi opdaterer med finansministeriets kommentar. frov@kl.dk jki@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Københavns Kommune vil sende 350 millioner til erhvervslivet: Anlægsloftet blokerer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger