Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
17.03.2020 kl. 13.15

Trods corona: Kommunalbestyrelsesmøder fortsætter

Kommunalbestyrelsesmøder kan fortsat afholdes fysisk på trods af coronatiltag fra regeringen, lyder det fra Social- og Indenrigsministeriet.
tekst Frederik Overby Vinding

Opdateret på baggrund af pressemødet tirsdag aften. 

Tirsdag aften skærpede statsministeren tiltagene således, at forsamlinger i det offentlige rum på mere end 10 personer bliver forbudt fra onsdag morgen klokken 10. En af undtagelserne var dog politiske møder som byrådsmøder.

Kommunalbestyrelserne landet over skal fortsat finde en fornuftig måde at afholde byrådsmøder på. Det skrev Social- og Indenrigsministeriet i fredags i et svar til Kommunernes Landsforening, der spurgte ministeriet på baggrund af en række kommuner, der blandt andet har været i tvivl om, hvorvidt de skal eller kan aflyse møder.

Regeringen melder i disse dage næsten dagligt ud med nye tiltag, men Social- og Indenrigsministeriet bekræfter over for Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at svaret stadig står ved magt tirsdag formiddag.

LÆS OGSÅ Regionsopdelt genåbning deler sjællandske borgmestre

Social- og Indenrigsministeriet lægger i brevet vægt på, at kommunerne udfører en vigtig opgave, og det derfor er nødvendigt at afholde møderne.

– Vi står i en alvorlig situation, hvor der i kommunerne skal træffes vigtige beslutninger om plejen af vores svækkede ældre, mennesker med handicap, nødpasning af børn og meget mere. Kommunalpolitikerne har en vigtig rolle og ansvar. Derfor skal møderne afvikles, men man må gerne holde dem for eksempel elektronisk, hvis man lokalt ønsker dette, siger Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i et skriftligt svar.

Som ministeren siger, kan kommunerne vælge at afholde møderne elektronisk, men det forudsætter ifølge ministeriet, at kommunalbestyrelsen er enig om beslutningen. Derudover er det et lovkrav, at møderne er offentlige, så hvis det skal foregå elektronisk, skal det transmitteres over video- og/eller lyd, hvor det er muligt at afgøre, hvem der taler.

Men hvis det vurderes nødvendigt at afholde et fysisk møde, opfordres der ifølge ministeriets notat til, at der som minimum bør være god plads mellem deltagerne, god udluftning og så få deltagere som muligt.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlemmer utilfredse med krisestab

Fysisk fremmøde i Hjørring

I Hjørring havde man aflyst et byrådsmøde for at afholde det elektronisk, men efter Social- og Indenrigsministeriets svar til KL er kommet, er det elektroniske blevet aflyst, og man er tilbage ved det fysiske.

Det er ikke faldet i god jord hos byrådsmedlem Claus Mørkbak Højrup (V), der på sin Facebook-profil skriver, at han ikke agter at møde fysisk op til mødet, der foregår den 25/3.

– Jeg har aldrig troet, at jeg bevidst skulle boykotte et politisk møde, men jeg kan sige med det samme: Jeg deltager ikke i et fysisk møde den 25/3. Ulovligt? Måske. Men, så vil jeg udvise civil ulydighed. Jeg ved, at der arbejdes med alternative løsninger, men jeg skriver dette, før jeg har rådført mig med mine kollegaer, for jeg vil ikke påvirkes, skriver han på Facebook.

Han fortæller til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at han ikke har læst notatet, hvor der står, at mødet godt må holdes elektronisk, men at han bare fik at vide fra Hjørrings kommunaldirektør, Tommy Christiansen, at mødet igen var fysisk.

LÆS OGSÅ København vil skynde sig at betale regninger

Tommy Christiansen forklarer, at kommunen ikke på nuværende tidspunkt har en løsning på at afholde mødet elektronisk.

– Det giver nogle tekniske problemer, hvis man skal have afviklet et Skype-møde med 31 deltagere, der samtidig skal kunne streames til offentligheden. Og så vurderer vi også, at med den byrådssal vi har, der kan man sagtens etablere møder, hvor der er mere end en meter mellem folk, siger han.

– Hvis den her situation står på længe, er det elektroniske så en mulighed, I vil afsøge?

– Jeg tænker, at Social- og Indenrigsministeriet reagerer, hvis der kommer udmeldinger fra sundhedsmyndighederne, om at man skal begrænse størrelsen af forsamlinger endnu mere, siger han.

– I kunne vel godt være proaktive og ikke nødvendigvis vente på ministeriet, men tage forholdsregler og gøre det elektronisk?

– Det kunne man godt, men så skal vi også vurdere, hvad vi bruger vores ressourcer på. Hvis byrådet bestemmer, at de vil have undersøgt, hvad det koster og om det kan sættes op, så gør vi selvfølgelig det, siger Tommy Christiansen. frov@kl.dk

Du kan læse Social- og Indenrigsministeriets notat her

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Trods corona: kommunalbestyrelsesmøder fortsætter Felter med * skal udfyldes
 
Af: Karen Jacobsen
Den 17.03.2020 kl. 14:26

Byrådsmøder holdes fysisk

svar på: Trods corona: kommunalbestyrelsesmøder fortsætter

Det er da utroligt, at man ikke kan løse presserende arbejde på en anden måde. Det indebærer jo også at embedsmænd skal deltage fysisk. Vi bliver bombarderet med formaninger om at holde os hjemme, det burde også gælde byrådsmedlemmer.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger