Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16.03.2020 kl. 14.00

Ingen kapacitetsproblemer i nødpasningen

Der er ingen kapacitetsproblemer, når det kommer til muligheden for nødpasning, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).
tekst Frederik Overby Vinding

Fra mandag holder skoler og daginstitutioner lukket i to uger, for at prøve at mindske coronavirussets udbredelse.

Kommunerne har derfor lavet et tilbud om nødpasning for de børn, hvis forældre varetager kritiske funktioner eller står helt uden mulighed for at få børnene passet.

– Billedet er, at det kører. Der er rigtigt mange forældre, der har fundet alternativ pasning, og derfor er der også masser af kapacitet. Og det kommer vi til at følge løbende, så der hele tiden er tilstrækkelig kapacitet, så dem, der har et pasningsbehov, kan få det dækket, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).

I Aarhus var der søndag eftermiddag 438 børn tilmeldt til pasning i daginstitution. Kommunen har i alt kapacitet til 5.000 børn.

LÆS OGSÅ Hvert tredje barn var ikke i dagtilbud

Lov om nødpasning og nødundervisning på vej

Regeringen har offentliggjort udkast til ny lov med tilhørende bekendtgørelse for nødpasning og nødundervisning på børne- og skoleområdet. Loven er endnu ikke vedtaget, men Børne- og undervisningsministeriet forventer, at den bliver fremsat og vedtaget i morgen tirsdag den 17. marts. Herefter kan loven træde i kraft senere på ugen.

Ministeriet skriver desuden, at der er tale om midlertidige regler, der vil blive ophævet, når det er muligt at gennemføre undervisning og pasning som normalt.

Udkastet til lovteksten kan finder her

Bekendtgørelsen for nødpasning her.

Bekendtgørelsen for nødundervisning her.

Børne- og undervisningsministeriet har desuden oprettet en Corona-hotline for skoler og institutioner. Den har telefonnummer 7080 6707 og har åbent mandag til fredag 8-17 og lørdag-søndag fra 10-16.

Tror du folk har holdt sig en smule tilbage med at sende børnene i nødpasning, fordi de tænker, det ikke dem, der skal benytte sig af det?

– Nej, de erfaringer vi har fra noget, der minder om det her, for eksempel når der har været strejker og lockout, er, at der viser sig et tilsvarende billede. Når forældrene har muligheden for at finde et alternativ, så bruger de det. Også fordi man jo ikke kan være helt sikker på, at det er kendte pædagoger og institutioner, man kan komme ind i. Men man kan sige, at man skal være lidt tilbageholdende med at anvende bedsteforældrene, der ellers typisk er en god løsning, fordi de er i en højere risiko, siger han.

Tror du, kapaciteten på 5.000 i Aarhus kan blive presset på et tidspunkt?

– Nej, det tror jeg ikke. Vi skal passe de børn, der kommer, og det skal vi nok sørge for kommer til at ske. Derfor har vi også en løbende opfølgning på det her, så vi kan tilpasse kapaciteten, hvis vi finder ud af, at de løsninger, vi har, ikke duer over længere tid, siger formanden, der også er borgmester i Aarhus Kommune. frov@kl.dk 

LÆS OGSÅ Regeringen i ny opfordring: Hold jeres børn hjemme fra daginstitutionerne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ingen kapacitetsproblemer i nødpasningen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger