Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
16.03.2020 kl. 12.31

Følger opfordring: Kommuner på stribe fremrykker betalinger

Fredag opfordrede KL's formand til, at kommuner med mulighed for det fremrykker betalinger for at holde hånden under det lokale erhvervsliv. I løbet af weekenden har stribevis af kommuner fulgt opfordringen.

Erhvervslivet er presset af et Danmark på lavt blus. Derfor kan kommuner, hvis de har mulighed for det, fremrykke betalinger, så virksomhederne får tiltrængt likviditet. Sådan lød opfordringen fra KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), fredag.

– Det er en håndsrækning til virksomhederne. Mange kommuners private leverandører er pressede. De har eller kommer til at have store udfordringer, fordi mange kommunale aktiviteter er lukket ned. For at kunne holde fast på gode medarbejdere og have kapacitet på den anden side af denne krise, så kan det være en hjælpende hånd at få betaling tidligere end normalt, sagde Jacob Bundsgaard.

Mandag formiddag viser en gennemgang af kommuner og borgmestres facebooksider, at mange kommuner har fulgt opfordringen.

I Holbæk Kommune har borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) bedt administrationen om at udarbejde en model, som Økonomiudvalget kan behandle på onsdag.

LÆS OGSÅ Minister til kommuner: Kig på mulighed for at udvide udeservering

– Vi skal selvfølgelig hjælpe, hvis vi kan. Det er afgørende, at vi står sammen i denne krise og sikrer, at vi kommer så godt igennem de kommende måneder som muligt, skriver borgmester på sin facebookside.

Også på Langeland har borgmester Tonni Hansen (SF) sat forvaltningen i gang med at kigge på konsekvenserne af fremrykning af betalinger. Det skal afklare, om kommunens kasse kan holde til det.

– Alle 15 politikere på Langeland ønsker også at understøtte erhvervslivet bedst muligt igennem krisen. Derfor er administrationen nu blevet bedt om, at undersøge den økonomiske konsekvens for kommunen, da det selvfølgelig også er vigtigt, at kommunekassen kan klare dette ønske i en ganske kort periode uden at blive drænet, skriver Tonni Hansen.

Esbjerg Kommune mener at kunne styrke virksomhedernes likviditet med 90-100 millioner kroner, skriver borgmester Jesper Frost Rasmussen (V). 

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

– Den delvise nedlukning af Danmark får store konsekvenser på rigtig mange områder, og selvom det først og fremmest er en sundhedskrise, kan det hurtigt udvikle sig til en økonomisk krise. Derfor må vi gøre, hvad vi kan for at forhindre det, skriver han på sin facebook-side.

Pernille Beckmann (V), borgmester fra Greve Kommune, foreslog lørdag at fremrykke betalinger.

– Vi kan naturligvis ikke som kommune direkte hjælpe den enkelte virksomhed, men vi har alligevel nogle tiltag, der kan være til hjælp for virksomhederne, skrev Greves borgmester på sin facebook-side.

Også andre kommuner som Stevns, Randers, Vejen, Ringkøbing-Skjern, Favrskov og Rebild arbejder på at fremrykke betalinger. Fredag var både København og Aarhus på banen med samme tiltag. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Regeringen kræver konsulentbesparelser og effektiviseringer

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Følger opfordring: Kommuner på stribe fremrykker betalinger Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger