Flere og flere steder i landet står lokaler tomme som her i Stubbekøbing. Foto: Colourbox
Flere og flere steder i landet står lokaler tomme som her i Stubbekøbing. Foto: Colourbox
10.03.2020 kl. 12.15

Aldrig før har der været så mange tomme butikslokaler

Kommunerne kan vende udviklingen, hvis planerne ikke er alt for rigide, siger en borgmester. Forsker peger på, at netop kommunerne spiller en væsentlig rolle.

Der er ikke mange tomme butikslokaler på hovedgaden i Haslev.

Takket være et samarbejde mellem Faxe Kommune og den lokale handelsstandsforening er det lykkedes at vende udviklingen.

Men sådan er det langt fra alle steder. For andet år i træk sætter antallet af tomme butikslokaler rekord ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Ved indgangen til 2020 var 6,7 procent af landets i alt 12,5 millioner butikskvadratmeter udbudt til leje eller salg. Det er det højeste antal i 17 år. 

LÆS OGSÅ Rødovre fritager virksomheder for skattestigning

Hos Dansk Ejendomsmæglerforening vurderer administrerende direktør Ole Hækkerup, at udviklingen ikke er toppet endnu. Forklaringen er øget konkurrence fra nethandel.

– Mange lokale og mindre butikker er udfordrede, og onlineforretningerne kræver en anden type lokaler end dem, de erstatter. Der skal findes andre anvendelsesmuligheder til en del af de udbudte butikslokaler, enten som kontorer, boliger eller noget helt tredje, siger han.

Carsten Beck, der er direktør i Instittutet for Fremtidsforskning og har specialiseret sig i detailhandel, er meget på linje. Han efterlyser, at kommunerne kommer på banen.

– Kommunerne kan se på, hvad der skaber trafik og liv i bymidter og på handelsstrøg – det kan være skoler, uddannelser og kulturinstitutioner. Og så kan kommunerne være mere fleksible og eksperimentere med, hvad butikslokaler kan bruges til, for ellers vil vi bare få endnu flere huller i tandrækken, siger han.

Tilbage i Haslev er Faxes borgmester Ole Vive (V) helt enig.

– Som kommune kan vi gøre meget. Vi kan sørge for, at plangrundlaget ikke er alt for rigidt. Det har vi gjort, så man nu også må bruge lokalerne på hovedgaden i Haslev til liberalt erhverv. Det er en af de muligheder, vi har. Ingen vil se på tomme lokaler, for det sender om noget et signal om afvikling, siger han.

Som en sidste udvej har kommunen også tilladt, at nogle butikslokaler er blevet ombygget til boliger. Det giver trods alt mere liv i gaden end en tom butik. Haslevs tidligere posthus bliver eksempelvis ombygget til bolig.

– Vi bliver nødt til at være pragmatiske. Det er ikke en ny udvikling for os i landdistrikterne, men det er nyt, at det også rykker til de større byer, siger Ole Vive, der selv har en baggrund som ejendomsmægler. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aldrig før har der været så mange tomme butikslokaler Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger