Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.03.2020 kl. 10.59

Klimarådet: Alle kommuner skal have en klimastrategi

Den offentlige sektor bør vise vejen ved at gå foran, lyder anbefalingen fra Klimarådet.

Hvis Danmark skal nå i mål med at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030, kræver det både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

Det konkluderer Klimarådet, der er et uafhængigt rådgivende organ, i sin rapport ”Kendte veje og nye spor til 70 procents reduktion”, der blev fremlagt mandag.

Kommunerne spiller en nøglerolle i at nå målet, fremgår det af rapporten.

Derfor anbefaler Klimarådet, at alle kommuner udarbejder klimastrategier, der giver klare retningslinjer for klimavenlige valg i eksempelvis kantiner, transport, byggeri og indkøb. De kommunale klimastrategier bør monitoreres tæt, så det er tydeligt, om de følges og om målene nås.

LÆS OGSÅ To ud af tre kommuner er nu med i klimasamarbejde

Samtidig bør staten sørge for, at der udvikles værktøjer for grønne indkøb, som kommunerne kan benytte sig af. Eksempelvis et værktøj, der gør det muligt at beregne kommunens klimaaftryk både inden for og uden for kommunegrænsen.

De samfundsøkonomiske omkostninger ved at opfylde 70 procents-reduktionen vil stige gradvist i løbet af de næste ti år og nå 15-20 milliarder kroner i 2030, vurderer Klimarådet.

– Vi når ikke 70-procentsmålet i 2030, hvis vi fortsætter som vi plejer. Men hvis vi sætter handling bag ordene og går i gang med det samme, er det muligt at nå 70 procents reduktion, uden at omkostningerne slår bunden ud af dansk økonomi, siger rådets formand Peter Møllgaard.

Klimarådet anbefaler desuden staten at stille krav om energirenovering af en vis procentdel af de kommunale bygninger. Samtidig opfordrer Klimarådet til, at det undersøges, om investeringer i energieffektivisering og bedre indeklima kan undtages fra anlægsloftet. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Kort nyt
FOR ABONNENTER
Emneord
Klima

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Klimarådet: Alle kommuner skal have en klimastrategi Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger