Finn Rudaizky er ny spidskandidat for DF i København. (Foto: Københavns Kommune)
Finn Rudaizky er ny spidskandidat for DF i København. (Foto: Københavns Kommune)
05.03.2020 kl. 10.58

DF-profil vraget i kamp om at blive spidskandidat i København

Dansk Folkeparti i København har valgt Finn Rudaizky som ny spidskandidat. Dermed mister tidligere borgmester og nuværende næstformand i moderpartiet chancen for igen at blive borgmester på Københavns Rådhus.

Artiklen er opdateret 6/3-2020 med korrekt kildeangivelse på oplysningerne om stemmetal fra opstillingsmødet.

Med 23 stemmer blev medlem af Borgerrepræsentationen Finn Rudaizky valgt som spidskandidat for Dansk Folkeparti til kommunalvalget i 2021 i Københavns Kommune. Det skriver Finn Rudaizky på sin facebookside.

På opstillingsmødet lagde Finn Rudaizky op til en mere uforsonlig linje i forhold til det røde flertal på rådhuset.

– Det skal være slut med flere aftaler, hvor vi er blevet kvalt i høflighed, slesk tale og billig portvin, og hvor det vigtigste manglede: nemlig at vi fik konkrete DF-mærkesager gennemført, gengiver han på sin Facebook-side.

LÆS OGSÅ Billund skal have ny borgmester

Her beskriver han også, hvordan han vil genvinde Dansk Folkepartis borgmesterpost, som de tabte ved valget i 2017, ved at ændre ledelsesstilen, føre en mere aktiv politik og tage flere initiativer, der flugter med DF's mærkesager.

Det indebærer blandt andet en hårdere kurs over for, det som Rudaizky kalder, muslimske fanatikere.

– Jeg er en faktisk modvægt til de kaffedrikkende dialogpersoner, som lefler for de muslimske fanatikere i visse moskeer, og som med deres dialog gør antidemokratiske kræfter til legaliserede samtalepartnere, skriver den nye spidskandidat.

Detroniseret

Valget blev afholdt på partiets generalforsamling i går onsdag, hvor også DF-profilen Carl Christian Ebbesen, der tidligere har været fagborgmester i København fra 2014 til 2017 og er organisatorisk næstformand for moderpartiet, var opstillet. Han blev ifølge Dansk Folkeparti i Københavns facebookside nummer tre på listen. Ifølge Finn Rudaizkys opslag fik Carl Christian Ebbesen ti stemmer.

LÆS OGSÅ Jørn Pedersen peger på sin favorit som efterfølger

Ebbesen forklarer over for Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at han fortsat vil arbejde for Dansk Folkeparti i København.

– Vi stiller med et godt hold, hvor jeg er nummer tre på listen, og vi har jo tre mandater i Borgerrepræsentationen. Så jeg er klar til at give den en skalle, så vi kan få et godt valg i 2021, siger Carl Christian Ebbesen.

Det valg bliver dog med Finn Rudaizky som førstebejler til en borgmesterpost, og det har Carl Christian Ebbesen det "fint med", som han siger.

– Jeg har heldigvis været borgmester – Dansk Folkepartis første i øvrigt –  og det har jeg været stolt af. Det var et personligt mål, som jeg har arbejdet for igennem de næsten 20 år, jeg har været på Københavns Rådhus. Det ville være dejligt, hvis vi igen kan sikre en borgmesterpost i København, siger Carl Christian Ebbesen.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem bliver spidskandidat for SF til RV21

Hvordan har du det med, at det ikke bliver dig?

– Det har jeg det fint med, siger han.

Carl Christian Ebbesen har desuden mistet sin post som gruppeformand for DF-gruppen i Borgerrepræsentationen. Den post får i stedet Anna Hede.

Var ikke valgbar

Den nye spidskandidat var i 2017 centrum for en opsigtsvækkende sag. Han blev idømt 10 dagbøder á 1.000 kroner, fordi retten fandt, at han havde lækket personfølsomme oplysninger om terroristen Omar El-Hussein, der i 2015 stod bag angrebet på Krudttønden og synagogen i København, der kostede to mennesker livet.

LÆS OGSÅ Så er det officielt: Søvndal går efter borgmesterposten

Dommen betød også, at Finn Rudaizky, der også dengang sad i Borgerrepræsentationen, mistede min valgbarhed og blev tvunget til at forlade sit mandat på rådhuset. Senere på året i 2017 blev han ved kommunalvalget dog valgt ind igen. Her fik han 1.638 personlige stemmer som nummer to på listen, mens Carl Christian Ebbesen som spidskandidat fik 3.600 personlige stemmer.

Ifølge 77-årige Finn Rudaizky havde han ikke planlagt at stille op som spidskandidat på opstillingsmødet. Undervejs blev han dog "kraftigt opfordret" til at stille op, oplyser han på Facebook. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DF-profil vraget i kamp om at blive spidskandidat i København Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger