Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
03.03.2020 kl. 15.22

Tre kommuner nomineret til arbejdsmiljøpriser

Tre kommuner er blandt de nominerede arbejdspladser, der kan vinde fire forskellige arbejdsmiljøpriser.

Aarhus, Frederiksberg og København er med i opløbet om Arbejdsmiljøprisen i to forskellige kategorier. De er nomineret sammen med i alt 12 private og offentlige arbejdspladser i fire forskellige kategorier. Det er Arbejdsmiljørådet, der uddeler priserne.

Frederiksberg Gartner- og Vejservice og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune er nomineret i kategorien Muskel- og skeletbesvær.

København er nomineret for deres forsøg med ugentlig fysisk aktivitet for medarbejderne. Forsøget er nu gjort permanent, så de ansatte i ældreplejen og køkken- og rengøringspersonale styrketræner 35 minutter om ugen. Træningen skal ifølge Vibeke Andersen, der er projektleder på indsatsen, ruste medarbejderne til deres arbejdsopgaver, der kan være fysisk belastende.

– Vi tænker meget over, hvordan vi matcher de fysiske krav, der er til arbejdet i plejen. Vi ved, at styrketræning hjælper på smerter. Men det nye her er at betragte det som en arbejdsopgave på lige fod med andre arbejdsopgaver, siger hun.

LÆS OGSÅ Kommune på vej med totalforbud mod rygning i arbejdstiden

Sundhedstjek sænker sygefravær

I Frederiksberg Gartner- og Vejservice har man indført et årligt sundhedstjek. Det blev indført, fordi to tredjedele af de ansatte er over 50 år og har fysisk hårdt arbejde som en del af deres dagligdag. Det hårde arbejde medførte øget sygefravær. Det er dog siden bragt ned, efter Frederiksberg satte gang i indsatsen.

Fra 2018 til 2019 faldt sygefraværet fra 7,3 procent til 4,2 procent blandt gartnere og specialarbejdere og fra 10,5 procent til 7,7 procent blandt renovationsarbejderne.

Sundhedstjekkene er blevet fulgt op med tilbud om konsultationer med læge eller fysioterapeut, rygestopkurser og fælles motionsløb.

Fokus på trivsel

Aarhus Kommunes borgerservice er nomineret i kategorien psykisk arbejdsmiljø. Borgerservice har i den seneste trivselsundersøgelse et af de bedste resultater blandt de kommunale arbejdspladser. Det skyldes ifølge borgerservicechef Lene Hartig Danielsen, at de har haft løbende fokus på trivslen i afdelingen.

LÆS OGSÅ Mariagerfjord Kommune bliver røgfri

– Vi har lige fra begyndelsen haft medarbejderinddragelse i centrum. Høj trivsel og arbejdsglæde er ikke bare noget, som ledelsen og arbejdsmiljørepræsentanterne klarer. Det er enhver medarbejders medansvar. Og jeg tror, at medarbejderne i Borgerservice er meget stolte over deres indsats og deres arbejdsplads, fordi de er gode til at holde sammen, selvom det er en arbejdsplads under konstant udvikling og forandring, siger Lene Hartig Danielsen.

Hun peger desuden på, at Borgerservice siden 2011 samlet set har skullet spare 18 procent på sine omkostninger.

Du kan se alle de nominerede her.

Priserne bliver uddelt den 21. april i DGI-byen i København. Det er en dommerkomité bestående af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Hver anden kommune har røgfri arbejdstid

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tre kommuner nomineret til arbejdsmiljøpriser Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger