borgmester i Billund peger på blandt andet Lego-virksomheden, som drivkraften bag høj BNP-vækst i kommunen. Foto: Colourbox
borgmester i Billund peger på blandt andet Lego-virksomheden, som drivkraften bag høj BNP-vækst i kommunen. Foto: Colourbox
03.03.2020 kl. 12.32

Nye tal: Her er de danske vækstcentre

En lille håndfuld kommuner har oplevet en markant højere stigning i BNP pr. indbygger siden 2008 end resten af landets kommuner.

LEGO, lufthavne og andre store virksomheder driver væksten. Nogenlunde sådan kan man konkludere på en analyse foretaget af KL's nyhedsbrev Momentum, som har kigget på realvæksten i BNP pr. indbygger på kommuneniveau.

Den viser nemlig, at kommuner som Billund, Tårnby og Gladsaxe har oplevet en vækst i BNP, som er helt op til 12 gange så stor som væksten på landsplan, der har været på 0,5 procent.

Største stigning i BNP pr. år i procent

Billund 6,6

Tårnby 6,4

Gladsaxe 5,8

Herlev 3,4

Kalundborg 3,4

I Billund Kommune er borgmester Ib Kristensen (V) overbevist om, at det er virksomheden LEGO og Billund Lufthavn, der har drevet væksten i hans kommune.

– En kæmpe virksomhed som LEGO yder i sig selv et stort bidrag til væksten, og samtidig tiltrækker de underleverandører og andre specialister inden for plastik til området, så de på flere planer er med til at drive væksten frem. Det samme gælder lufthavnen, hvor der er cirka 1.000 medarbejdere i selve lufthavnen, men tæller man de lufthavnsrelaterede virksomheder med, kommer vi op på 3.000 medarbejdere, siger Ib Kristensen.

LÆS OGSÅ Alternativ analyse vender op og ned på erhvervsvenlige kommuner

Største fald i BNP pr. år i procent

Brønderslev -1,6

Haderslev -1,6

Struer -2,4

Hørsholm -2,5

Halsnæs -2,5

I Tårnby Kommune er det Københavns Lufthavn, der med 25.000 medarbejdere er drivkraften i væksten i den lille kommune på Amager. Det fortæller borgmester Allan S. Andersen (S).

– Den er jo i vækst, både når man ser på passagertal og flygodstransport. Lufthavnen giver dermed gode jobmuligheder, og en del medarbejdere bor i kommunen, men det skaber også stor indpendling til kommunen, da vi har flere arbejdspladser end arbejdsaktive, siger Allan S. Andersen.

Ballerup i toppen

Selvom det er Billund, Tårnby og Gladsaxe, der har oplevet den største vækst, så er det dog en helt anden kommune, som ligger i toppen over det største BNP pr. indbygger. Det er nemlig Ballerup på den københavnske vestegn, der har den højeste BNP af alle landets kommune. I Ballerup svarer værdien af den samlede produktion nemlig til 1.226.000 kroner pr. indbygger. Det er omkring fire gange så højt som landsgennemsnittet på 388.000 kroner.

Nummer to på listen over højeste BNP er Billund efterfulgt af Gladsaxe, Glostrup og Høje-Taastrup.

LÆS OGSÅ Turisterne skal bruge to milliarder kroner mere på Sjælland

Du kan finde din egen kommune på nedenstående Danmarkskort. Du kan desuden læse hele Momentums analyse her. jki@kl.dk

Emneord
Vækst, Økonomi, Erhverv

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nye tal: Her er de danske vækstcentre Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger