Foto: Albertslund Kommune
Foto: Albertslund Kommune
26.05.2020 kl. 17.39

Byrådsmedlem arbejder fra Tyrkiet på tredje måned: DF vil kræve stedfortræder indkaldt

Byrådsmedlem Hediye Temiz (R) har siden marts måned opholdt sig i Tyrkiet, men deltager med forvaltningen og økonomiudvalgets velsignelse i byrådsmøder via videolink. Nu vil Dansk Folkeparti pålægge borgmesteren at indkalde en stedfortræder.

Den 11. marts, inden Danmark blev lukket ned, fløj Hediye Temiz (R), der er byrådsmedlem i Albertslund, til Tyrkiet for at besøge sin mor. Egentlig blot for en kort visit på fem dage.

Opholdet blev forlænget ad flere omgange i takt med, at nedlukningen af Tyrkiet og aflysningen af flyruter blev mere omfattende. Først forlængede hun selv opholdet, så hun kunne være sammen med sin mor og bedsteforældre indtil midten af april og være hjemme efter påske. Siden hen blev hjemrejsen udskudt indtil midten af juni.

Så Hediye Temiz opholder sig stadig i Tyrkiet. Under normale omstændigheder ville hun skulle bede om orlov fra byrådsarbejdet, og kommunalbestyrelsen skulle indkalde en stedfortræder for hende. Men på grund af coronaepidemien har de fleste kommuner afholdt virtuelle udvalgs- og byrådsmøder. Så hun har deltaget på møderne via en internetforbindelse med borgmesterens og forvaltningens velsignelse.

DF: Principspørgsmål

Men det skal være slut, mener Dansk Folkeparti i Albertslund. De har derfor stillet forslag om, at byrådet på et møde tirsdag aften pålægger borgmesteren at indkalde en stedfortræder for Hediye Temiz.

LÆS OGSÅ Minister åbner for nødstyre

Det bør nemlig ikke være muligt at opholde sig uden for landets grænser, forklarer Danni Olsen (DF), der er et af tre byrådsmedlemmer for Dansk Folkeparti i Albertslund.

– Vi synes, at det er at strække coronabekendtgørelsen (der tillader virtuelle byråds- og udvalgsmøder, red.) lige langt nok. Vores oplysning er, at hun opholder sig frivilligt i Tyrkiet. Det har hun selv skrevet på facebook. Men hvor går grænsen så henne, spørger Danni Olsen.

Han forklarer, at det ikke så meget handler om Hediye Temiz konkrete sag, men om noget mere principielt.

– Vi har en særlig forpligtelse til at værne om, at udvalgsmøderne er lukkede. Men det er rigtig svært, når folk deltager via Teams. Og det bliver i hvert fald ikke nemmere af, at hun sidder i et helt fremmed land. Og så har der været nogle problemer med at få fat i hende. Det kunne man selvfølgelig også opleve herhjemme. Men der er ikke nogen, der på nogen måde er efter Hediye Temiz. Det er en diskussion, om man kan sidde i et fremmed land og deltage i kommunalbestyrelsesarbejdet.

LÆS OGSÅ Sag om byrådsmedlem, der arbejder fra Tyrkiet, ender i Folketinget

Hvor synes du, at grænsen går? Må man godt sidde i sin kolonihave i Brøndby Kommune for eksempel?

– Det kan man ikke definere 100 procent.

Men Tyrkiet er over grænsen?

– Ja, det synes vi i hvert fald. Grænsen er der, hvor man sidder i et fremmed land, og så er det sådan set ligegyldigt, hvilket land det er.

LÆS OGSÅ Byrådsmøder kan fortsat holdes uden offentlig adgang

Så det kunne også gælde Sverige og Tyskland?

– Ja, lige præcis. Der er jo nogle regler om, at man er lokalt valgt, og at man under normale omstændigheder skal opholde sig i kommunen, når der er møder.

Så man skal være inden for landets grænser og ikke i hverken Tyrkiet, Berlin eller Malmø. Men må man godt sidde i Ringkøbing?

– Jeg synes, at det er situationen, der er afgørende. Har man familie i Ringkøbing, som er i karantæne og derfor har brug for hjælp til et gøremål en enkelt dag, så synes jeg, det er okay. Men det med at beslutte sig for, at man vil være i et fremmed land, det er noget andet. Så kan vi andre jo også deltage fra ferieophold og så videre.

LÆS OGSÅ Borgmester i coronaisolation: Skal lede byrådsmøde på distancen

Danni Olsen, der i øvrigt fortæller, at han har opholdt sig i kommunen under samtlige møder han har deltaget virtuelt i, løfter også en bredere kritik af nedlukningen af landet, hvor han mener, at der er truffet forhastede beslutninger.

– Derfor skal vi tænke over, hvordan vores demokrati skal fungere i en sådan situation. Det er i virkeligheden bare det, vi vil have en diskussion om, siger han.

Sådan er politik

Hediye Temiz, der altså har fået forvaltningen til at cleare sin deltagelse fra Tyrkiet, stiller sig uforstående over for Dansk Folkepartis forslag.

– Jeg har deltaget til alle møder under coronakrisen, og i hele 2020 har jeg kun misset et møde. En eller to gange har jeg mistet forbindelsen, og så er jeg bare koblet på igen kort tid efter. Men det sker jo for alle, og det er også sket for andre i kommunalbestyrelsen, selvom de har siddet hjemme i Albertslund. Så jeg er uforstående over for behovet for det forslag. Men sådan er politik nogle gange, siger Hediye Temiz.

Normalt skal byrådsmedlemmer møde op til møderne for at kunne deltage. Men under coronakrisen har Social- og indenrigsministeriet udsendt en bekendtgørelse, som giver kommunerne mulighed for at afholde byrådsmøder uden fysisk fremmøde. Det har Albertslund gjort og brugt platforme som Zoom og Teams.

Mens Hediye Temiz opholdt sig i Tyrkiet spurgte hun borgmester og forvaltning i Albertslund, om hun skulle søge orlov, eller om hun kunne fortsætte sit hverv virtuelt.

Og forvaltningens vurdering er altså, at bekendtgørelsen giver mulighed for, at et byrådsmedlem kan befinde sig i en anden kommune eller i et andet land og stadig passe sit arbejde ved at deltage virtuelt.

Forvaltningens vurdering

I forlængelsen af vurderingen foretaget den 5. maj 2020, vurderes det forsat, at Hediye Temiz kan varetage sit hverv som kommunalbestyrelsesmedlem, for så vidt angår at deltage i møder i Kommunalbestyrelsen via telefon eller video. Social- og Indenrigsministeriet, har i et notat til KL den 11. maj 2020 samt på ministeriet hjemmeside, oplyst, at: ”Kommunalbestyrelserne kan afholde fysiske møder med god afstand imellem deltagerne og udluftning. Selvom nogen medlemmer ikke er fysisk til stede, men deltager pr. telefon eller video, er der tale om et fysisk møde. Dette kræver blot, at to eller flere medlemmer er fysisk til stede på Rådhuset (eller der hvor mødet afholdes). Afholdelse af møderne på denne måde kræver ikke enighed blandt alle deltagerne.”

(...)

På den baggrund vurderes det, at at Heidye Temiz, kan varetage sit hverv ved at deltage i møderne, såfremt hun har mulighed for at deltage via telefon eller video.

Albertslund har genoptaget de fysiske møder, men tillader dog stadig virtuel deltagelse. Derfor har Hediye Temiz booket en flybillet hjem den 15. juni, som ifølge hende var den tidligst mulige hjemrejsedato. Bliver der åbnet for flyvninger tidligere, vil hun forsøge at booke en ny flybillet.

Hvis byrådet afviser Dansk Folkepartis forslag, vil hun derfor fortsat deltage virtuelt i byråds- og udvalgsmøder, indtil hun vender tilbage til det første ordinære byrådsmøde med fysisk fremmøde.

Dansk Folkeparti mener, at hun godt kunne være kommet hjem fra Tyrkiet og deltage i møderne hjemme fra Danmark. Det medgiver Hediye Temiz, men så ville hun have søgt orlov i stedet.

– Jeg kunne godt være rejst hjem, men jeg tror at alle, uanset som man er 20 eller 50 år gammel, gerne vil være tæt på deres nærmeste. Og min mor bor i Tyrkiet, så jeg valgte at blive her. Og det vigtigste er vel, at jeg udfører mit job ordentligt og holder mig inden for juraens rammer. Og det gør jeg, siger hun. jki@kl.dk

Opdateret 27/5 10:21: Kommunalbestyrelsen i Albertslund afviste Dansk Folkepartis forslag på mødet tirsdag aften. Dermed kan Hediye Temiz fortsætte med at udføre sit byrådsarbejde fra distancen. Borgmester Steen Christiansen (S) stillede et ændringsforslag, som blev vedtaget. Det betyder, at Hediye Temiz og hendes byrådskolleger, indtil den offentlige sektor på Sjælland genåbner, kan deltage i byrådsarbejdet virtuelt.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Byrådsmedlem arbejder fra Tyrkiet på tredje måned: DF vil kræve stedfortræder indkaldt Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger