Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.05.2020 kl. 11.35

Kommuner er klar til at bygge for 21,6 milliarder næste år

Landets kommuner vurderer, at deres samlede behov for byggeri og renoveringer i 2021 er på 21,6 milliarder kroner. Det viser en undersøgelse fra KL's nyhedsbrev Momentum. Anlægsbehovet er 2,5 milliarder mere end rammen for i år.

De danske kommuner står klar til at bygge og renovere skoler, daginstitutioner, veje og ældreboliger for i alt 21,6 milliarder kroner i 2021. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum på baggrund af en ny undersøgelse.

Momentum har spurgt landets 98 økonomichefer, hvad deres kommunes anlægsbehov er næste år. Det har 92 procent af cheferne svaret på.

Med til historien om behovet på 21,6 milliarder kroner hører, at kommunerne i år har fremrykket anlægsprojekter for et sted mellem 2,5 og 3,6 milliarder kroner. De fleste af kommunerne, der har fremrykket projekter, har ifølge Momentums undersøgelse taget projekter fra 2021 og fremrykket til i år.

Hvor mange af de kommunale milliarder, der kommer i spil, afhænger af de igangværende økonomiforhandlinger mellem regeringen og KL. Her skal parterne blandt andet finde ud af, hvor stor anlægsrammen skal være næste år. KL har op til forhandlinger slået på tromme for enten at aftale en meget høj anlægsramme – i år var rammen oprindeligt 19,1 milliarder – eller at forlænge afskaffelsen af anlægsloftet, som regeringen og KL har aftalt at gøre i år.

LÆS OGSÅ KL blæser til kamp mod forhøjet grundkapitalindskud

Borgmester i Gladsaxe, Trine Græse (S), peger på, at et højt anlægsniveau kan være med til at holde gang i beskæftigelsen.

– Hvis vi gerne vil bruge kommunernes muskler til at få skudt samfundet i gang igen, så kan det ikke nytte noget, at man får vedtaget et anlægsloft, som betyder, at vi skal udskyde projekter, som vi ellers gerne ville have gennemført næste år. Det er derfor vigtigt, vi får suspenderet næste års anlægsloft, siger Trine Græse til nyhedsbrevet Momentum.

Hun fortæller, at Gladsaxe Kommune står klar med 350 millioner kroner til ombygning, renovering og nybyggeri, hvis de får lov til at bruge pengene. De skal blandt andet ombygge Blaagaard Seminarium, bygge en ny skøjtehal og to nye daginstitutioner.

– Det har vi længe har haft planer om. Både fordi vi er en kommune, der vokser, men også fordi vi har en del dagtilbud, der er ældre og nedslidte. Oveni kommer alt den almindelige vedligeholdelse. Vi har mange bygninger af ældre dato, og der skal noget til for at holde dem ved lige. Vi vil være rigtig kede af det, hvis en begrænsning af anlægsniveauet betyder, at vi bliver nødt til at udskyde nogle af de ting i en tid, hvor der netop er brug for, at vi får gang i hjulene, siger Trine Græse.

Du kan læse hele Momentums historie her. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner er klar til at bygge for 21,6 milliarder næste år Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger