Finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) før økonomiforhandlinger maj 2020(Foto: Jon Kirketerp Jørgensen)
Finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) før økonomiforhandlinger maj 2020(Foto: Jon Kirketerp Jørgensen)
19.05.2020 kl. 09.03

Regeringen kræver konsulentbesparelser og effektiviseringer

S-regeringen har lagt krav om besparelser på eksterne konsulenter og effektiviseringskrav på bordet ved økonomiforhandlingernes første dag. KL-formand kalder regeringens bud på konsulentbesparelser på kommunernes vegne for ”ret ambitiøst”.

Der skal penge til at dække det demografiske pres i kommunerne, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på første mødedag i økonomiforhandlingerne mellem staten og kommunerne. Men ifølge finansministeren bliver det ikke bare staten alene, der skal finansiere den milliard kroner, som både regeringen og KL er enige om, at de flere ældre og flere børn koster.

– Vi har en situation, hvor der kommer flere børn og flere ældre. Det er rigtig dejligt, men det koster også nogle penge. Vi vil gerne se på den regning på cirka en milliard kroner på demografien for kommunerne. Det skal vi i fællesskab finde en løsning på. Der vil jeg på regeringens vegne selvfølgelig være parat til at lægge penge på bordet, men jeg forventer også, at kommunerne selv har idéer og vil bidrage til, at vi kan få mest muligt til velfærd. Det er også baggrunden for, at vi vil lægge op til, at man i kommunerne, ligesom vi har gjort i staten, bruger færre penge på eksterne konsulenter, så man kan bruge pengene mere direkte på velfærd, siger Nicolai Wammen.

Finansministeren ville dog ikke, inden forhandlingerne begyndte, give et bud på, hvor meget kommunernes serviceramme skal hæves næste år.

– Vi vil i lighed med sidste år være optaget af, at vi får kigget på, hvordan vi sikrer, at der er en god velfærd til de flere børn og flere ældre, der kommer i de kommende år. Så vi kommer til at have en højere serviceramme end sidste år. Præcis hvad den ender på, det vil vi tale med kommunerne om, siger Nicolai Wammen.

LÆS OGSÅ KL-formand: Coronaefterslæb kræver løft i økonomien i 2022

Hos kommunerne noterer formand Jacob Bundsgaard (S) sig kravet om konsulentbesparelser.

– Regeringen lagde et ønske om, at man får kigget på brug af eksterne konsulenter i kommunerne, på bordet. Nu vil jeg ikke melde tal ud fra forhandlingerne, men beløbets størrelse havde regeringen da et ret ambitiøst bud på, siger Jacob Bundsgaard.

Effektivisér

Ud over de konkrete krav om besparelser på eksterne konsulenter i kommunerne, krævede regeringen som så ofte før, at kommunerne frigør penge ved generelle effektiviseringer.

Det krav blev mødt af KL’s formand med umiddelbar optimisme. Dog under forudsætning af, at regeringen leverer lovændringer, der fjerner bureaukrati.

LÆS OGSÅ Økonomiaftale på plads: Kommunerne får løft på 1,5 milliarder til service og 21,6 til anlæg

– Kommunerne er vant til at arbejde med effektiviseringer og har tidligere – senest sidste år – indgået aftaler om, at kommunerne skal lave løbende effektiviseringer, som kan frigøre penge til velfærd. Det afrapporter vi på her i forbindelse med forhandlingerne. Der er vi kommet i mål med de ambitioner, vi satte os for. Men det, der er afgørende, er, at man fra regeringens side kan levere den lovgivning og det flertal i Folketinget, der kan sikre, at vi har de lovgivningsmæssige rammer på plads for at lave effektiviseringer. Så hvis finansministeren kan levere et folketingsflertal, der giver mulighed for effektiviseringer, går vi ind i det med åben pande, siger Jacob Bundsgaard.

Han peger på, at kommunerne for eksempel på beskæftigelsesområdet mangler de lovgivningsmæssige rammer til effektiviseringer.

– Her har man lavet en lovgivning, som ud over at fylde titusindevis af sider også har procedurer og regler, som vi en gang imellem har svært ved at se den store effekt af. Men ændringer, der gør lovgivningen mere simpel, kan være med til at reducere vores udgifter, siger Jacob Bundsgaard.

Coronakroner

Det store bagtæppe for forhandlingerne er de såkaldte covid-19-relaterede udgifter. Altså udgifter, som kommunerne har afholdt i forbindelse med coronakrisen. Det gælder for eksempel værnemidler, som indtil videre har kostet kommunerne 1,7 milliarder kroner, men også ekstra rengøring, vikardækning og lignende.

LÆS OGSÅ KL-formand: Stadig vanskelige forhandlinger forude

Størrelsen på den foreløbige regning skal parterne blive enige om i løbet af forhandlingerne, og så skal parterne også blive enige om, hvordan udgifterne i fremtiden skal håndteres.

Finansminister Nicolai Wammen understregede igen, at regeringen vil betale regningen. Men også at kommunerne skal huske, at der vil være mindreudgifter under coronakrisen.

– Regeringen har gjort det meget klart, at vi også hjælper kommunerne med de ekstraordinære udgifter, de har haft på grund af coronasituationen, så vi ikke skal til at spare på børnene og de ældre. Det er også klart, at når man ser på det samlede coronaregnestykke, kan der også være områder, hvor kommunerne har haft mindreudgifter. Så de skal tælles med i det samlede regnskab. Men vi ved også, at efter vi har lavet en kommuneaftale, så vil der fortsat komme udgifter ind. Så det bliver en mellemtid, vi kommer til at tage på de udgifter, der er for kommunerne, siger Nicolai Wammen.

Han forklarede desuden, at kommunerne bliver kompenseret under et, ligesom KL-formand Jacob Bundsgaard har udtalt op til forhandlingerne.

LÆS OGSÅ Coronakroner, anlægsloft og demografi: I dag begynder økonomiforhandlingerne

Mandagens møde hos Finansministeriet havde karakter af et sættemøde, hvor parterne præsenterede deres krav. Parterne mødes igen i næste uge. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Regeringen kræver konsulentbesparelser og effektiviseringer Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger