Illustration: Nyhedsmagasinet Danske Kommuner
Illustration: Nyhedsmagasinet Danske Kommuner
18.05.2020 kl. 09.00

Kommuner dropper udligningssøgsmål mod staten efter reform

19 kommuner, der har lagt sag an mod staten for fejl i udligningsordningen, dropper deres søgsmål, efter udligningsreform er på plads.

Der bliver ikke noget retsligt slagsmål om fejl i udligningsordningen. De 19 kommuner, der havde lagt sag an mod staten, har nemlig besluttet sig for at droppe søgsmålet. Det fortæller Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), til Ritzau.

– Vi havde sagsøgt staten for kompensation to år tilbage, og det har vi fået med den udligningsreform, der er kommet. Det betyder, at der ikke er en sag at føre, siger Holger Schou Rasmussen.

De 19 kommuner havde sagsøgt staten efter fejl i en del af datagrundlaget for udligningen mellem landets kommuner. Kommunernes påstand var, at en manglende registrering af udlændinges uddannelsesniveau i årevis har kostet de 19 kommuner et større beløb.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

Fejlen betød, at en højtuddannet udlænding udløste samme tilskud som en lavtuddannet udlænding. Lemvig Kommune gjorde i 2014 Økonomi- og indenrigsministeriet opmærksom på fejlen, men den blev først rettet med virkning fra 2019. Derfor følte de 19 kommuner sig snydt for et milliardbeløb, som de ville have staten til at betale.

De 19 kommuner

Assens, Bornholm, Brønderslev, Frederikssund, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Kerteminde, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Stevns, Svendborg, Sønderborg og Vordingborg.

Med udligningsreformen er der dog ingen grund til at køre sagen videre. En del af reformen er en kompensation for netop udlændinges uddannelsesniveau. Det betyder, at en række kommuner får samlet 1,1 milliarder kroner om året i både 2021 og 2022. Dermed anser de 19 kommuner sig for kompenseret og vil afslutte sagen. jki@kl.dk

Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner dropper udligningssøgsmål mod staten efter reform Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger