Foto: KL
Foto: KL
18.05.2020 kl. 18.00

Efter kritik: Bjerregaard er nysgerrig på regeringens udbudsplaner

KL-udvalgsformand er ikke nær så kritisk over for regeringens planer om udbud af affaldshåndteringen. Staten bestemmer, og vi spiller med, siger han.

Mens flere aktører i affaldsbranchen er ganske skeptiske over for regeringens planer om at sende håndteringen af husholdningernes genanvendelige affald i udbud, er formanden for KL’s miljø- og forsyningsudvalget, Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), ikke afvisende.

– Jeg er da nysgerrig efter at vide, hvad det betyder. Jeg har hørt Dansk Industri og andre sige det samme. For mig handler det om at finde ud af, hvad det er for et marked, de ser derude. Hvad betyder det helt konkret, når man siger, at man vil konkurrenceudsætte dele af affaldssektoren? Det er vi nysgerrige efter at høre, siger han til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Både affaldsselskabet ARC, brancheorganisationen Dansk Affaldsforening og regeringens støtteparti Enhedslisten er kritisk over for planerne om at konkurrenceudsætte mere. Spørgsmålet er nemlig både, om det giver mere genanvendelse, og om det giver billigere affaldshåndtering.

– Hvis man er ambitiøs på miljøets vegne, så er konkurrenceudsættelse netop ikke det rigtige, fordi det for langt de fleste fraktioners vegne koster penge at indsamle dem. Så hvis du vil mere, så skal du sådan set betale mere, sagde administrerende direktør i ARC, Jacob Hartvig Simonsen, tidligere mandag.

LÆS OGSÅ Lukkeliste mødes med undren, kritik og fortørnelse

Regeringen lægger med forslaget op til at behandle det genvandelige affald fra husholdningerne på én måde – nemlig af en privat aktør, der vinder et udbud – mens det stadig vil være op til virksomhederne selv, hvordan de kommer af med deres affald.

Her mener Jacob Bjerregaard, at man i stedet burde samle affaldet.

– Det er et vigtigt punkt i det her, fordi det giver en god kritisk masse og dermed et større marked for affaldshåndtering og genanvendelse. Det deltager vi gerne i drøftelser om, siger han.

Jeg hører dig altså ikke være kritisk?

LÆS OGSÅ Her er listen: Disse ti forbrændingsanlæg skal lukkes

– Jeg er nysgerrig efter at vide, hvad det indebærer, for vi har meget velfungerende kommunale genbrugspladser. Vi er gode til det og beskæftiger mange mennesker. Men det er staten, der bestemmer. Hvis staten mener, den kan skabe et nyt marked her, spiller vi med. Det er bare vigtigt, at vi bevarer det bedste, vi har i dag, siger Jacob Bjerregaard. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Efter kritik: Bjerregaard er nysgerrig på regeringens udbudsplaner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger