Børnene er tilbage. Yderligere genåbning vil presse kapaciteten med de nuværende retningslinjer, forudser kommunerne. Colourbox
Børnene er tilbage. Yderligere genåbning vil presse kapaciteten med de nuværende retningslinjer, forudser kommunerne. Colourbox
07.05.2020 kl. 10.30

Børnene er tilbage, kapaciteten er presset

To ud af tre børn er tilbage i vuggestue og børnehave, viser rundspørge. Efterspørgslen på børnepasning i dagtilbud er steget markant de seneste uger. Kapaciteten er ved at være presset, og med en yderligere genåbning kan det gå ud over den tid, børnene kan være i institutionen.

I løbet af de sidste uger har markant flere forældre efterspurgt pasning i landets dagtilbud, viser KL-rundspørge. Stort set alle kommuner kan i dag efterleve forældrenes behov, men kapacitetsmanglen er tæt på at være en realitet, og med en yderligere genåbning kan det med de nuværende sundhedsretningslinjer gå ud over den tid, børnene kan være i dagtilbud.

KL’s rundspørge blandt kommunerne viser, at 65,3 procent af forældrene har tilkendegivet et behov for pasning i dagtilbud, mod 52 procent for knap to uger siden. Det svarer til, at 64 procent, af alle de børn, der er indmeldt i en af landets daginstitutioner, eller 2 ud af 3, nu er tilbage.

Arealer og personale rækker ikke længere

Stort set alle de 71 kommuner, der har svaret på undersøgelsen, har kunnet imødekomme forældrenes behov for pasning. 49 ud af 71 kommuner svarer, at det enkelte barn har ret til 100 procent af den ordinære åbningstid, mens 50 ud af 71 kommuner har kunnet tilbyde børnene en åbningstid, der svarer til forældrenes behov.

– Kommunerne yder en kæmpe indsats for at give de mindste en god og tryg hverdag. Men vi må også se i øjnene, at lokaler, udendørsarealer, personale ikke rigtig rækker længere. Det er svært at se, hvordan vi med Sundhedsstyrelsens nuværende retningslinjer kan få plads og hænder nok til alle børn, når samfundet genåbner yderligere, og flere forældre vil få behov for pasning, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

LÆS OGSÅ Hvert tredje barn var ikke i dagtilbud

– Når der kommer flere børn, men retningslinjer, rammer og antallet af hænder er de samme, kan det komme til at betyde, at man lokalt er nødt til at se på for eksempel dimensioneringen, så det enkelte barn er kortere tid i dagtilbuddet end normalt, siger han videre.

Kapaciteten er udfordret, fordi den nye corona-hverdag lægger beslag på både mere plads end normalt og har givet medarbejderne mange flere daglige opgaver som vask af legetøj, hyppig håndvask m.m. Samtidig betyder opdelingen i mindre grupper af børn, at der skal bruges flere pædagoger, selvom antallet af børn er mindre end normalt.

Stor indsats

KL-formanden roser medarbejderne i institutionerne for en stor indsats.

– Jeg vil gerne takke alle ledere og medarbejdere i landets dagtilbud for, at I igen og igen udviser kreativitet, opfindsomhed og pågåmod. I skaber en god og tryg hverdag for landets mindste i denne mærkelige tid. Det kan vi godt være stolte af. Men vi skal også sikre, at I kan levere en ordentlig indsats, når der kommer flere børn, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Regeringen i ny opfordring: Hold jeres børn hjemme fra daginstitutionerne

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Børnene er tilbage, kapaciteten er presset Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger