Nordjylland er i høj grad afhængige af turister. Mange kommer fra Norge og Tyskland. Derfor er der brug for klare meldinger om grænseåbning. Foto: Colourbox
Nordjylland er i høj grad afhængige af turister. Mange kommer fra Norge og Tyskland. Derfor er der brug for klare meldinger om grænseåbning. Foto: Colourbox
07.05.2020 kl. 12.30

Borgmester: Vi har brug for en klar melding om grænseåbning i dag

Jammerbugts borgmester, Mogens Gade (V), mener, det er et spørgsmål om liv og død for lokalområdet, at Folketinget kommer med en klar udmelding om grænseåbning i dag, for turismeerhvervets skyld.

I øjeblikket forhandler Folketingets partier om yderligere genåbning af samfundet.

I Jammerbugt Kommune fylder turismen 18 procent af økonomien. Sommerhusudlejning til tyskere og nordmænd er en væsentlig faktor. Derfor er det vigtigt, at Folketinget kommer med en klar melding i dag torsdag om grænseåbning, så erhvervet kan indrette sig.

– Folketinget må skyde brystet frem og sige tydeligt, hvad vi kan regne med. Det betyder meget, om det er 1. juli eller august eller september. Mange af sommerhusene er forudbookede til tyskere og nordmænd, og hvis de ikke må komme, så kan de ligeså godt blive sat på markedet igen og lejet ud til danskere, siger Mogens Gade.

Borgmesteren påpeger, at Nordjylland er Danmarks største turistområde.

LÆS OGSÅ Beskæftigelsesborgmester: Kravet om seks overnatninger er meningsløst benspænd

– Alt tyder jo på, at danskerne efterspørger feriemuligheder hjemme år. Grænsen til Sjælland bliver jo åben, men hvad med de andre nærområder, Norge, Sverige og Tyskland. Så fortæl os klart, hvad der skal ske, så vi kan indstille os på det, siger borgmesteren.

Et spørgsmål om liv og død

Overnatningerne er en ting, men der er også alle de andre erhverv, der er afhængige af turismen.

– Der er jo alle følgeerhvervene, det er tømreren, smeden, muren, kjolebutikken og så videre. Turismen holder liv i de små bysamfund, som kommunen består af. Det er det, der afgør, om den sidste købmand eller grillbar kan overleve i et lokalsamfund. Så det her er et spørgsmål om liv og død, siger Mogens Gade.

Coronakrisen presser Jammerbugt Kommune på flere fronter. Udover turismen er der mange produktionsvirksomheder, der også er ramt af krisen.

– Vi er jo en del af Produktionsdanmark. Vi havde en høj beskæftigelse over landsgennemsnittet inden coronakrisen, men nu stiger ledigheden mere end gennemsnittet, fordi produktionen falder. Sådan er synergien her, siger Mogens Gade.

Ifølge KL’s Nyhedsbrev Momentum, der lavede en opgørelse over udviklingen i ledighed i kommunerne under coronakrisen, voksede ledighedskøen i Jammerbugt Kommune fra 8. marts til 28. april med mellem 35 og 40 procent. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester: Vi har brug for en klar melding om grænseåbning i dag Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger