Foto: Lolland Kommune
Foto: Lolland Kommune
06.05.2020 kl. 12.55

Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok

Lolland rammes hårdt af to parametre i den nye udligningsreform. Borgmesteren efterlyser, at man laver et helt nyt system.

Knap 39 millioner kroner ekstra fra næste år.

Det er hvad Lolland Kommune får ud af den nye udligning, og det er slet ikke tilstrækkeligt, lyder det dagen derpå fra borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

– Vi mangler 161 millioner kroner næste år. 120 millioner kroner til anlæg og 41 millioner kroner til service, siger han dagen efter præsentationen af udligningsreformen, som han egentlig slet ikke vil kalde en reform. Det vender vi tilbage til.

Det er særligt to af de mange instrumenter i udligningen, der kommer til at gøre ondt på Lolland: Dels ændringen af kriteriet for befolkningstilbagegang, dels det ændrede beskæftigelseskriterium.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

– Vi har været bedre end de øvrige sjællandske kommuner til at få borgere i arbejde. Selv om vi har en stor tilflytning af borgere på offentlig forsørgelse. Alligevel mister vi på det parameter. Det er paradoksalt, siger Holger Schou Rasmussen.

Viceborgmester Henrik Høegh (V) er enig i den kritik.

– Man har ikke for alvor set på, hvor mange sociale udfordringer, vi har i kommunerne med den her reform. Det er nogle gamle parametre, man bruger, og det koster os dyrt, siger han.

Holger Schou Rasmussen ærgrer sig over, at man ikke har bygget helt nyt udligningssystem.

LÆS OGSÅ Velfærdsloven kommer inden jul

– Man har givet en model fra 1930’erne et par nye motorer. Hvert eneste år vil der være behov for justeringer, for den nye udligning bygger på antagelser og mavefornemmelser og ikke på fakta. Jeg mener ikke, der er tale om nogen reform. Det er en revidering af det eksisterende, hvor man putter lidt mere peber end salt i gryderetten, siger han.

Hvad foreslår du i stedet?

– Jeg tror, det er muligt at lave et helt nyt og meget mere enkelt system, hvor pengene følger borgeren, så det ikke går ud over en kommune, hvis vedkommende flytter dertil – og som bygger på en masse indeks over, hvad forskellige områder koster. Vi ved jo godt, hvad administration koster. Vi ved også hvad folkeskolen koster. Vi ligger lidt der, fordi vi er en landkommune, der har flere skoler end det mest effektive og fordi hvert tredje barn har en børnesag, siger Holger Schou Rasmussen.

Han og resten af organisationen Bedre Balance, som Lolland er en del af, efterspørger derfor, at der bliver nedsat en kommission, der skal se på, hvordan man kan lave et helt nyt faktabaseret udligningssystem, som selvfølgelig også skal indeholde nogle incitamenter for at gøre det bedre.

LÆS OGSÅ 18 vanskeligt stillede kommuner får nu særtilskud

– Der er sikkert ro på i nogle år, men det nuværende system er ikke langtidsholdbart. Så der bliver et behov for en ægte reform om nogle år, spår Holger Schou Rasmussen.

I mellemtiden glæder Henrik Høegh sig over, at partierne bag den nye udligning – nok primært anført af Venstre, vurderer han – har kigget på kommuneskatten.

– Det er sådan set fastlagt nu, at man ikke ønsker, at kommunerne har en skatteprocent, der er højere end 26,3. Det betyder, at vi fremover må se, hvor meget velfærd, vi kan få for en skatteprocent på 26,3, og det vil så være vores argument for at få en andel i de ekstrapuljer, der måtte være. Der må vi stå forrest i køen, siger han. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger