Foto: Steen Brogaard/Folketinget. Montage: Danske Kommuner
Foto: Steen Brogaard/Folketinget. Montage: Danske Kommuner
05.05.2020 kl. 17.01

Serviceloftets beståen fik EL og DF til at forlade forhandlingerne

Så længe serviceloftet består, kan kommunerne ikke hæve serviceniveauet, selv om udligningen giver dem flere penge. Det duer ikke, lyder det fra både Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Der er ikke 24 rige kommuner i Danmark.

Sådan lyder konklusionen fra Enhedslistens kommunalordfører Jette Gottlieb på dagen, hvor regeringen fik en udligningsreform på plads med Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet.

Når Enhedslisten valgte at stå uden for aftalen, skyldes det, at den ifølge partiet ikke løfter den kommunale service tilstrækkeligt.

– Når man ikke piller ved serviceloftet, flytter man bare kassebeholdninger rundt. Det lyder meget flot, når regeringen siger, at man flytter millioner fra øst til vest, men udførelsen er grim, siger Jette Gottlieb.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

Enhedslisten er enig med regeringen i, at der skal ske en social udligning, understreger hun.

– Men når regeringen siger, at 24 kommuner skal aflevere penge, og de 16 af dem formentlig kommer til at skære på deres egen velfærd, giver det ikke et samlet løft af serviceniveauet. Det er ikke sådan, at kommuner som Helsingør, Kolding, Aarhus og København har et vildt højt serviceniveau. Tværtimod står de nu over for nedskæringer, siger hun og fortsætter:

– Hvis regeringen tror, at den får ro i kommunerne med denne reform, så tror den forkert.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen er mere afdæmpet i sin kritik. Udligningsreformen rummer mange gode ting, men partiet kunne ikke leve med, at aftalen ikke dækker øgede udgifter som følge af den demografiske udfordring.

LÆS OGSÅ Millioner til udkantskommuner: Det er en god dag at være borgmester

– Vi ved, at årgangene bliver ældre de næste 20 år. Får kommunerne ikke øget økonomi til det, er der andre områder, der kommer til at betale for det. Det synes vi er meget ærgerligt, når man flytter rundt på mange penge og faktisk også putter nye penge ind i maskineriet, siger René Christensen.

Når kommuner som Kalundborg, Svendborg og Guldborgsund alle får i omegnen af 100 millioner kroner ud af udligningsordningen, vil der ifølge DF-ordføreren komme et øget pres fra borgere for flere varme hænder.

– Det er helt naturligt. Problemet er bare, at hvis nogle kommuner skal bruge 100 millioner kroner ekstra samlet set, skal andre kommuner spare dem. Det er resultatet af, at serviceloftet lever videre, og det er ikke rettidig omhu, siger René Christensen, der selv er byrådsmedlem i Guldborgsund.

Han tror ikke, at det nye udligningssystem kommer til at holde længere end tre-fire år.

– Desværre. Jeg tror, vi ender i en situation, hvor der igen vil være efterspørgsel efter et nyt system. Vi havde sådan set også hellere bygget et helt nyt system end at reparere på det eksisterende, siger René Christensen. mdbr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Serviceloftets beståen fik EL og DF til at forlade forhandlingerne Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger