Guldborgsunds borgmester John Brædder (Lokal) er rigtig godt tilfreds med dagens aftale. Foto: Guldborgsund Kommune.
Guldborgsunds borgmester John Brædder (Lokal) er rigtig godt tilfreds med dagens aftale. Foto: Guldborgsund Kommune.
05.05.2020 kl. 16.27

Millioner til udkantskommuner: Det er en god dag at være borgmester

Kommuner som Guldborgsund, Nordfyn, Læsø, Kalundborg og Norddjurs vinder alle stort på udligningsreformen.

Nordfyns borgmester Morten Andersen (V) har lagt et billede på sin Facebook-profil af et dannebrogsflag, der vajer over rådhuset i Bogense.

Kommunen er nemlig en af dem, der har noget at flage for i dagens anledning, for i forhold til S-regeringens udspil til en udligningsreform har kommunen fået mere end dobbelt så meget ud af den endelige reform, der faldt på plads tirsdag.

– Stor tak til Venstre for at tage ansvar, skriver Morten Andersen.

Helt præcist bliver det til 45,8 millioner kroner ekstra til kommunen fra næste år.

LÆS OGSÅ Kommunerne får skattesmæk på 126 millioner

På Læsø er borgmester Karsten Nielsen (DF) også godt tilfreds med, at Læsø fremover får yderligere 10,7 millioner kroner ud af udligningssystemet.

– Det kan vi ikke tillade os at klage over. Det giver os nogle muligheder til at sætte gang i nogle tiltag og rette op, siger Karsten Nielsen.

Det vil ifølge borgmesteren give mulighed for at vedtage et beskedent anlægsbudget – i stedet for de 0 kroner, der de seneste mange år har været budgetteret med.  

Samtidig vil han overveje at sænke skatten. Ikke med de 3,22 procentpoint, ministeriet har regnet sig frem til, at kommunen kunne sænke den med – men med omkring 0,2 procent.

LÆS OGSÅ Velfærdsloven kommer inden jul

– Det vil vi kigge på, ligesom vi vil kigge på vores serviceniveau, siger han.

Hans borgmesterkollega mod syd, Norddjurs’ Jan Petersen (S) kan se frem til ekstra 56,7 millioner kroner i kommunekassen.

Han vil gerne lige have regnet på tallene og se, hvordan økonomiaftalen mellem KL og regeringen ser ud, før han går i gang med at disponere over pengene – men sikkert er det, at der bliver plads til nogle konkrete forbedringer.

– Hele idéen med reformen var, at det skulle være lidt lettere at levere velfærd på landet. Det bliver det så også nu, og det er fundamentet for, at vi kan komme videre. Jeg er sikker på, vi kan gøre det bedre på velfærdssiden, hvor vi blandt andet skal have fundet penge til minimumsnormeringerne. Vi har også brug for at udvide vores anlæg, siger han.

LÆS OGSÅ 21 kommuner får tilskud til at sætte skatten ned

Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) glæder sig over, at der nu er sat et punktum i aftaleteksten. Det betyder, at Kalundborg får 103 millioner kroner ekstra.

– Det er en glad borgmester, du taler med. Nu ved vi, hvad vi har at regne med og har fået en model, som finansieringstilskuddet er bygget ind i. Det giver noget ro. Og så er det meget vigtigt, at det er en bred aftale, siger han.

Ifølge Martin Damm falder pengene på et tørt sted både når det kommer til service og anlæg, men ikke mindst på anlægssiden har kommunen ikke kunnet bruge de penge, byrådet gerne ville.

Målt på kroner og øre er det Guldborgsund, der er den største vinder af udligningsreformen. Kommunen får 120 millioner kroner ekstra fra næste år.

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

– Jeg skulle da være et skarn, hvis ikke jeg var rigtig godt tilfreds. Det er en god dag at være borgmester i Guldborgsund, siger John Brædder (Lokal).

– Pengene falder på et tørt sted. Vi kan lægge et helt anderledes budget næste år, og jeg drømmer da også om, at der kan blive plads til forbedringer af velfærden, siger han.

Måske der også bliver plads til skattelettelser.

– Jeg har sådan set intet imod at sænke skatten, men hvis det betyder, at vi må skære voldsomt på velfærden, vil jeg være imod. Det må bero på en politisk forhandling, om vi også sænker skatten en smule, siger han. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Millioner til udkantskommuner: Det er en god dag at være borgmester Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger