05.05.2020 kl. 12.30

Ledigheden er vokset voldsomt i mange kommuner

Ledigheden stiger i alle kommuner i løbet af coronakrisen. I flere end hver fjerde kommune er ledighedskøen vokset med mere end 40 procent. Det viser en ny opgørelse fra KL’s nyhedsbrev Momentum.

Covidkrisen belaster landets jobcentre. 47.000 flere ledige er der kommet i løbet af to måneder.

Ledigheden har ramt hårdt landet over, og i hver fjerde kommune er der endog sket en stigning på over 40 procent. Det viser en ny Momentum-analyse af tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for udviklingen i ledigheden fra 8. marts til 30. april. Blandt kommuner med den højeste procentuelle stigning i antallet af anmeldte ledige finder man Vejen Kommune med 52,7 procent og Læsø Kommune med 52,5 procent efterfulgt af Tårnby, Frederikshavn og Skive med henholdsvis 51,3, 49,8 og 49,5 procent.

I en kommune som Vejen betyder det, at man i faktiske tal har fået 1.000 flere ledige. Vejen Kommune er en kommune med mange fødevareproducerende virksomheder og kom fra et niveau med meget lav ledighed.

Anneth Jensen, afdelingschef i Arbejdsmarkedsafdelingen i Vejen Kommune forklarer udfordringen.

LÆS OGSÅ Virksomhederne tilfredse med jobcentrene under coronakrisen

– Vi er et fødevareområde med mange produktionsvirksomheder, men ledigheden er sket inden for er bredt felt, lige fra rengøringspersonale, servicefag, håndværkere, persontransport med videre og desværre er der jo ikke mange jobmuligheder i øjeblikket, siger Anneth Jensen til Momentum.

Beskæftigelsesministeriet suspenderede 12. marts den aktive beskæftigelsesindsats, fordi den under nedlukningen var svær at gennemføre.

Men Vejen Kommune kører alligevel på med indsatsen med andre midler. I stedet forsøger man at opretholde kontakten til de ledige, og hjælpe dem via video- og telefonopkald.

– Det har overrasket nogle borgere, at vi har kontaktet dem, men de fleste er meget glade og tilfredse både med at vi kontakter dem og med den hjælp, de får. De ved, at vi er der og gerne vil hjælpe dem med at komme videre. Karakteren af samtalerne har dog ændret sig lidt, fordi borgerne har brug for at tale om noget andet og er mere sårbare end tidligere. Mange er bekymrede for deres fremtidsudsigter i forhold til den krise covid-19 har skabt, forklarer Anneth Jensen til Momentum.

LÆS OGSÅ KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen

Behov for genstart

I Dansk Erhverv ser man det som et godt tegn, at kommunerne frivilligt fortsætter beskæftigelsesindsatsen.

Arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv Peter Halkjær påpeger, at jobcentrene spiller en meget stor rolle lige nu, og håber at beskæftigelsesindsatsen snart genåbner.

– Vi ved, at ledigheden i en rum tid fremadrettet med ret stor sandsynlighed vil være for opadgående. Den første bølge ramte dem, der kunne opsiges med kort varsel. Det er typisk timelønnede. Det, vi kommer til at se i næste bølge de kommende måneder, er fyringer af dem med funktionærbeskyttelse, hvoraf en stor del har to og tre måneders opsigelse, siger Peter Halkjær til Momentum.

I KL har man allerede opfordret beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at tillade, at en stor del af beskæftigelsesindsatsen i kommunerne genoptages hurtigst muligt.

LÆS OGSÅ Minister åbner dør på klem for kommunale krav til beskæftigelsesindsats

– Det vælter i øjeblikket ind med personer, der sådan set ikke har andre udfordringer end, at de er ledige. Dem skal vi hurtigst muligt have i arbejde igen, og selvom økonomien er hårdt ramt i øjeblikket, er der stadig virksomheder, der mangler arbejdskraft, og derfor skal vi bruge alle muligheder for at skabe de rette match, siger Aalborgborgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL’s Arbejdsmarked- og Borgerserviceudvalg. tkn@kl.dk 

Se Momentums artikel med Danmarkskort over ledighed.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ledigheden er vokset voldsomt i mange kommuner Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger