Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
01.05.2020 kl. 11.11

Aftale åbner for besøg på plejehjem: KL undrer sig over dokumentationskrav

Alle Folketingets partier minus Venstre har indgået en aftale, der skal gøre det muligt for plejehjemsbeboere igen at få besøg af familien. Der er afsat 100 millioner kroner til kommunerne, som skal dokumentere, hvordan de har brugt pengene.

Nu bliver der åbnet op for pårørendes besøg på plejehjem. Det sker, efter Folketingets partier minus Venstre har indgået en politisk aftale, der fastlægger rammerne for besøg på plejehjem. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse fredag.

Hovedfokus i aftalen er at forbedre svækkede ældres mulighed for igen at få besøg, mens der også er aftalt øget aktivitet på serviceområdet som for eksempel rengøring hos ældre, der har måttet undvære det under coronakrisen.

Med aftalen bliver der afsat 100 millioner kroner til kommunerne. Pengene bliver fordelt som et særtilskud på baggrund af den enkelte kommunes udgiftsbehov på ældreområdet. De penge kan kommunerne for eksempel bruge til at opsætte besøgspavillioner eller indrette udestuer til besøgsrum, så risikoen for, at besøgende bringer coronasmitte ind på plejecentrene, mindskes.

I KL hilser formand Jacob Bundsgaard (S) aftalen velkommen.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

– Aftalen giver os ikke hverdagen tilbage, som vi kender den. Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal kunne mindske smittespredningen og sikre, at både beboere, pårørende og medarbejdere kan føle sig trygge, når samfundet genåbnes yderligere, siger han.

KL-formanden undrer sig dog over dokumentationskravet, der følger med de 100 millioner kroner. Ifølge aftalen skal kommunerne nemlig senest med udgangen af 2020 indsende en redegørelse til ministeriet. Her skal de forklare, hvad de har brugt pengene til.

– Der bliver arbejdet på højtryk i kommunerne lige nu, og jeg har meget svært ved at se det kloge i, at man vil bruge kommunernes tid på administration frem for de ældre. Samtidig undrer det mig, at man giver puljer til dette område, da vi allerede har en aftale med Finansministeriet om, at kommunerne får dækket alle COVID-19-relaterede udgifter. Det giver meget bedre mening, at vi gør alt, hvad vi kan nu for at sikre gode rammer for de ældre, og så gør regnebrættet op til sommer, frem for at vi skal sidde og udfylde et excelark for afskærmning til besøg på plejehjemmene, et andet for udgifterne til rengøring og et tredje for indkøb af værnemidler, siger Jacob Bundsgaard. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aftale åbner for besøg på plejehjem: KL undrer sig over dokumentationskrav Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger