Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
22.06.2020 kl. 21.30

Favrskov er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune

Den østjyske kommune vipper Billund af førstepladsen, mens Egedal bliver årets højdespringer i Dansk Byggeris opgørelse.

– Vi er selvfølgelig vildt stolte.

Der er smil i stemmen hos Favrskovs borgmester Nils Borring (S), da Nyhedsmagasinet Danske Kommuner beder om en kommentar til, at Favrskov er kåret til Danmarks mest erhvervsvenlige kommune af brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Det er parametre som sagsbehandlingstider, vilkår for aflevering af erhvervsaffald, dækningsafgift og udlicitering, der vejer i opgørelsen, der nu udkommer for niende år i træk – og det er netop nogle af de områder, Favrskov har gjort noget ved, fortæller Nils Borring.

– Tilbage i 2018, da vi lå på nr. 91 på listen, ansatte vi to yderligere sagsbehandlere. De har bevæget sig igennem puklen. Dansk Byggeri skriver, at vi har 29 dages sagsbehandlingstid, men vi er faktisk helt nede på 20 dage nu. Det er det enkeltområde, der ifølge virksomhederne betyder mest, siger han.

LÆS OGSÅ Konservative foreslår at droppe dækningsafgiften

Det ved han, fordi Favrskov systematisk holder dialogmøder med virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen. Dels med Dansk Byggeri, hvor årets undersøgelse bliver drøftet, men også i form af en årlig konference, hvor kommunen fortæller om årets anlægsprojekter.

– Vi prøver at gøre en dyd ud af at være tæt på virksomhederne. De kan både ringe til mig og kommunaldirektøren, og vi har også ansat en konsulent til at koordinere dels store byggerier, dels store virksomheder, der vil flytte hertil, siger Nils Borring.

Hos Dansk Byggeri glæder direktør Lars Storr-Hansen sig over, at byggesagerne ikke får lov til at ligge så længe i bunkerne.

– Det er blevet meget bedre, og det betyder meget for hvor attraktiv en kommune er for nye virksomheder. Men der er særligt en kommune, der er bemærkelsesværdig i år, og det er Egedal. De har sat sig for, at de ville forbedre sig, og det har de gjort, siger han.

LÆS OGSÅ Et løft til den politiske arbejdsform
FOR ABONNENTER

Egedal hopper fra en 57. plads til en 15. plads, og borgmester Karsten Søndergaard (V) er derfor en tilfreds mand.

– Jeg er simpelthen så glad og stolt over, at vores satsning på erhverv er lykkedes. Jeg tør godt sige, at området var nedprioriteret tidligere, men der er altså ikke nogen modsætning i både at være bosætningskommune og en erhvervskommune. Nu skal vi fastholde det gode arbejde. Vi kommer i hvert fald ikke til at hvile på laurbærrene, siger han.

Politikerne i Egedal har vedtaget, at en byggesag skal være behandlet på fire uger, ligesom de har halveret dækningsafgiften og afsat midler til en ekstra erhvervskonsulent.

Tendensen på landsplan er, at de midtjyske kommuner klarer sig godt, mens de sjællandske og fynske ligger længere nede ad listen. Det gælder også sidstepladsen, der i år tilalder Kerteminde. mdbr@kl.dk

Se kommunernes placering på kortet her.

Emneord
Erhverv, Byråd

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Favrskov er Danmarks mest erhvervsvenlige kommune Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger