Mere vild natur i Gribskov er målet med den nye naturnationalpark. Foto Colourbox
Mere vild natur i Gribskov er målet med den nye naturnationalpark. Foto Colourbox
19.06.2020 kl. 12.33

Randers og Gribskov får Danmarks nye natur-nationalparker

Ny aftale om to nye natur-nationalparker for 105 millioner kroner skal give vild natur Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland. Der er tale om et nyt koncept.

Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet vil med knap 105 millioner kroner skabe mere vild natur til gavn for biodiversiteten. Store græssende dyr, urørte løvskove og masser af plads til, at vilde dyr og planter kan trives. Det er målet med Danmarks første naturnationalparker, som inden for få år skal etableres i Fussingø vest for Randers og i Gribskov i Nordsjælland.

Naturnationalparkerne er et nyt koncept, der adskiller sig fra de eksisterende nationalparker ved at have mere fokus på den vilde natur.

 – Vi står i en naturkrise, og dyr og planter mangler plads og levesteder. Vi har brug for mere sammenhængende naturarealer, hvor naturen kan udvikle sig på sine egne præmisser. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi med aftalen her tager hul på Danmarks to første naturnationalparker, som skal give vildere natur herhjemme, siger miljøminister Lea Wermelin (S). 

Naturnationalparken ved Fussingø skal rumme et varieret græsningslandskab med urørt løvskov, artsrige overdrev, enge og småsøer. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben.  Naturnationalparken bliver på omkring 800 hektar. Her afsættes 20 millioner kroner til at forberede etableringen af naturnationalparken.

LÆS OGSÅ Borgmester: Der er brug for nye muligheder for at fange østers

Naturnationalpark ved Gribskov skal rumme et stort afvekslende løvskovs-domineret skovlandskab med små og store lysåbne og våde naturområder. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben. Samtidig skal der skabes overgangszoner, der giver gode betingelser for en række sjældne dyr og planter. Parken bliver på omkring 1.100 hektar. Her findes 17 millioner kroner til projektet, inklusiv EU-midler. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Randers og Gribskov får Danmarks nye natur-nationalparker Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger