Investeringer i indeklima kan være usynlige, men gevinsten kan være stor. Foto Claus Bjørn Larsen/Realdania
Investeringer i indeklima kan være usynlige, men gevinsten kan være stor. Foto Claus Bjørn Larsen/Realdania
17.06.2020 kl. 11.30

Indeklimamodel beregner prisen for kloge og sunde børn

I mange klasseværelser er der problemer med støj og for meget CO2. Det påvirker indlæringsevnen. En ny beregningsmodel fra Realdania sætter pris på, hvad det koster kommunerne at forbedre indeklimaet, og hvad gevinsten er.

Dårligt indeklima påvirker børns indlæringsevne og trivsel og er et vilkår for mange danske skoleelever. Nu kan en økonomisk beregningsmodel sætte tal på samfundets gevinster ved at forbedre indeklimaet i landets skoler og dermed gøre indeklimaet mere konkurrencedygtigt, når kommunerne skal lægge budgetter.

Et godt indeklima i landets skoler giver klogere og sundere børn. Fakta er desværre også, at størstedelen af klasseværelserne rundt omkring i Danmark overskrider grænseværdier for CO2 og støj i store dele af undervisningstiden. Det betyder, at eleverne ikke får det fulde udbytte af undervisningen, ligesom astma og allergi er blandt de hyppigste fraværsårsager i skolen. 

Model giver overblik

Selvom der er gode argumenter for at investere i bedre indeklima, kan det være svært at gennemskue, hvad de samfundsøkonomiske investeringer ved at forbedre indeklimaet i skolerne vil være på lang sigt.

LÆS OGSÅ Affaldssortering bliver dyrere end klimaaftalen anslår

Men nu kan kommunerne få hjælp fra en ny beregningsmodel. Bag modellen, der er støttet af Realdania, står det økonomiske konsulenthus Incentive.

– I modellen har vi vurderet de samfundsøkonomiske gevinster i form af øget tilstedeværelse for lærere og elever samt bedre præstation for elever som følge af mindre CO2-koncentration og bedre temperatur. Vi har fokuseret på disse to effekter, fordi de er tilstrækkeligt belyst i forskningen. For eksempel koster en sygedag for en elev i 3. klasse med en forælder på fuld tid knap 2.000 kroner, siger Kristian Kolstrup, manager og partner i Incentive.

I beregningsmodellen tages der også højde for, at ikke alle forældre er på fuld tid såvel som en række andre forhold.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Esbjerg har beregnet

En af de kommuner, der har gjort brug af modellen i forbindelse med udarbejdelsen af en strategisk indeklimaplan er Esbjerg. Modellen viste, at det vil det koste 83,5 millioner kroner at rette på indeklimaproblemerne på Esbjergs skoler. Til gengæld venter der en samfundsøkonomisk gevinst på over 260 millioner kroner, fordi sygefraværet over 30 år bliver mindsket. Og en yderligere gevinst på 162 millioner kroner ved øget indlæring over 50 år.

– I Esbjerg Kommune har vi været meget glade for at være blandt de første, som afprøver dette nye værktøj. For os har beregningsmodellen synliggjort og underbygget, at forbedringer i indeklimaet kan have en positiv effekt på sygefraværet og elevernes mulighed for at lære. Det dårlige indeklima på skolerne optager os meget, og nu har vi en plan, som beskriver problemets omfang, samtidig med at den tager højde udfordringer og løsninger. Det handler om ændret brugeradfærd til investeringer i for eksempel ventilation. Helt konkret bruger vi planen til at vurdere, hvor kommende investeringer giver mest mening, og allerede næste år bliver det første nye ventilationsanlæg monteret, siger Søren Heide Lambertsen (V), formand for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune.

Usynlige investeringer

Den samfundsøkonomiske beregningsmodel fra Incentive er blevet stillet til rådighed for de 12 kommuner, der er en del af Realdanias kampagne om skolernes indeklima. Her sætter kommunerne i samarbejde med Realdania strategisk fokus på indeklimaet, når kommunens skoler skal renoveres.

LÆS OGSÅ Ballerup henter direktør i nabokommunen

– Forbedringer i indeklimaet på landets skoler er ofte usynlige og meget langsigtede investeringer. Derudover er det investeringer, som kommunerne skal foretage i konkurrence med rigtig mange andre områder. Derfor er det vigtigt at få et bud på, hvor meget investeringer i indeklimaet i folkeskolerne – og dermed vores børns læring – er værd, og hvad det over tid vil betyde. Beregningerne viser med al tydelighed, at gevinsterne er ganske betydelige. Derfor håber jeg, at kommunerne vil gøre brug af modellen, når skolerne skal renoveres, siger Anne Gade Iversen, projektleder i Realdania. tkn@kl.dk 

Hent rapporten om indeklimamodellen her.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Indeklimamodel beregner prisen for kloge og sunde børn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger