Grafik: Colourbox/Danske Kommuner
Grafik: Colourbox/Danske Kommuner
17.06.2020 kl. 12.45

Faaborg-Midtfyn dropper definitivt Skanderborg-modellen

Et bredt flertal i kommunalbestyrelsen er enige om at vende tilbage til udvalgsstyre.

Efter at have ændret på den et par gange siden indførelsen siger politikerne i Faaborg-Midtfyn nu endegyldigt farvel til Skanderborg-modellen.

Den særlige styreform, der nævnes i styrelseslovens paragraf 64b, hvor udvalgene ikke varetager den umiddelbare forvaltning, men lader forvaltningen om det, har været i kraft i Faaborg-Midtfyn gennem mere end 10 år og er senest justeret i 2015.

Men nu kan det være nok.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Det Konservative Folkeparti og løsgænger Mads Holdgaard stemte på kommunalbestyrelsesmødet onsdag aften alle for, at kommunen fremover skal overgå til det almindelige udvalgsstyre, som de fleste kommuner anvender. Kun Enhedslisten var imod.

LÆS OGSÅ Ikast-Brande vil overveje lukketheden fremover

Viceborgmester Søren Kristensen (V) ser frem til udvalgsstyret, der giver udvalgene meget mere magt.

– Vi får det økonomiske ansvar tilbage til udvalgene. Det er godt. Vi må så sørge for, at vi stadig tænker på tværs af udvalgene, men det er en opgave, vi både skal og kan tage på os, siger han.

Mens silotænkningen er en potentiel ulempe ved udvalgsstyret, indebar Skanderborg-modellen ifølge Søren Kristensen et noget amputeret politisk handlerum.

– Som politikere kunne vi ikke sige, at vi gerne ville have en sag til behandling. Den har vi jo selv delegeret ud til forvaltningen. Vi kunne kun arbejde med de mere generelle retningslinjer. Det blev vi trætte af i længden, siger han.

LÆS OGSÅ KL skal vurdere Silkeborg-borgmesters habilitet

Skanderborg Kommune, der som navnet antyder indførte Skanderborg-modellen efter kommunalreformen i 2007, er nu den eneste kommune, der bruger styreformen. mdbr@kl.dk

Emneord
Jura, Forvaltning, Byråd

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Faaborg-Midtfyn dropper definitivt Skanderborg-modellen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger