Stillehavsøsters er invasive og reglerne for fiskeri utidssvarende, mener Tønders borgmester. Colourbox
Stillehavsøsters er invasive og reglerne for fiskeri utidssvarende, mener Tønders borgmester. Colourbox
15.06.2020 kl. 12.00

Borgmester: Der er brug for nye muligheder for at fange østers

Tønders borgmester Henrik Frandsen (V) mener, reglerne for østersfiskeri er utidssvarende. Han håber, nye fangstmuligheder for fiskeriet af de invasive skaldyr er på vej efter møde på Christiansborg.

Det nuværende forslag til bekendtgørelse for østersfiskeri er utidssvarende og bør erstattes af muligheden for en mere effektiv måde at høste de eftertragtede skaldyr. Det mener Tønders borgmester Henrik Frandsen, der på et møde på Christiansborg torsdag i sidste uge blev bakket op af flere folketingspolitikere. En ændring af bekendtgørelsen kan dermed være rykket et skridt nærmere.

Reglerne for østersfiskeri i dag er, at al fangst af østers skal foregå ved håndkraft og må ikke foregå fra motorbåd. Det er en metode, der er langsom og utidssvarende, og som samtidig ikke er hensigtsmæssig i forhold til arbejdsmiljøet, når der skal bæres rundt på net med op til 30 kilo østers.

Det mener østersfiskerne på Rømø, og det er Tønder Kommunes borgmester, Henrik Frandsen (V), helt enig med dem i. Derfor tog borgmesteren torsdag til møde på Christiansborg, hvor han drøftede en ændring af reglerne med en række politikere, heriblandt fiskeri- og fødevareordførere for Venstre, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti.

Fordel at fjerne invasive østers

På mødet foreslog borgmesteren en regelændring, som vil betyde en mekanisering af østersfiskeriet, så det for eksempel bliver muligt at fiske fra motorbåd og med større net. Et forslag som på mødet blev positivt modtaget af flere af Christiansborgpolitikerne.

LÆS OGSÅ Til miljøministeren: Hjælp med at redde livet i Lillebælt

– Det er jeg rigtig glad for, og det håber jeg kan blive første skridt mod en regelændring. Vi behøver bare kigge på Frankrig og Tyskland, hvor man længe har arbejdet med en mere effektiv måde at høste østers på. Og huske, at der er rigtig, rigtig mange østers derude, og at den type, vi har i vores farvande, er en invasiv art. Så det er kun en fordel for både miljøet og forbrugerne, hvis vi kan få flere af de såkaldte Stillehavsøsters fanget ind på en smartere og mere effektiv måde, fortæller Henrik Frandsen.

Dilemma miljøbeskyttelse

Når bekendtgørelsen er, som den er i dag, skyldes det bekymring for, at en øget mekanisering og industrialisering, hvor man for eksempel bruger net på havbunden, vil skade Vadehavets miljø. Tidligere minister for fiskeri og medlem af Folketinget Eva Kjer Hansen (V) bakker op om en mere effektiv måde at fiske østers på – et projekt hun også støttede i sin ministerperiode. Men hun understreger, at øget østersfiskeri naturligvis ikke må blive på bekostning af miljøet.

– Vi har dilemmaet om, at vi på den ene side gerne vil fjerne de invasive Stillehavsøsters, og vi ved, at der er rigtig mange forbrugere, der gerne vil spise dem. Men vi skal samtidig beskytte Vadehavets fantastiske natur. Så det er et spørgsmål om at finde en model, hvor vi kan få fat i dem uden at skade Vadehavet. Men ingenting at gøre vil ødelægge Vadehavet på sigt, siger Eva Kjer Hansen, der er overbevist om, at der kan findes en løsning, der tilgodeser både fiskeriet og miljøet.

Erfaringerne fra for eksempel den tyske ø Sild, der ligger syd for Rømø, hvor man fisker østers med andre metoder i de samme farvande, kan også inddrages, når man ser på mulighederne for en mekanisering af østersfiskeriet, mener Henrik Frandsen, der foreslår en forsøgsordning, hvor man afprøver forskellige fangstredskaber. tkn@kl.dk 

LÆS OGSÅ Randers og Gribskov får Danmarks nye natur-nationalparker

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Borgmester: Der er brug for nye muligheder for at fange østers Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger