Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
10.06.2020 kl. 10.40

Tønder vil have særlig hjælpepakke

Tønder Kommunes særlige position som grænsehandelsområde gør, at politikerne på Christiansborg bør se på mulighederne for særlig støtte til kommunen, mener borgmesteren og formanden for handelsstandsforening.
tekst Frederik Overby Vinding

Torsdag drager Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), og formanden for Tønder Handelsstandsforening, Anders Jacobsen, til hovedstaden for at mødes med Folketingets erhvervsudvalg.

Formålet med turen er at gøre Christiansborgpolitikerne opmærksomme på, hvorfor Coronakrisen har ramt detailhandlen ekstra hårdt i Tønder Kommune, og hvorfor der er behov for en særlig indsats.

– Vi ved naturligvis godt, at detailhandlen over hele landet generelt er meget hårdt ramt af den nuværende situation Men med Tønder Kommunes helt specielle situation som grænsehandelskommune er vi ekstra hårdt ramt. Derfor mener vi også, at det vil være rimeligt at se på en særlig kompensation for de handlende (handlende refererer til detailhandlen, red.) i området, fortæller Anders Jacobsen, der er formand for Tønder Handelsstandsforening i en pressemeddelelse.

Tabte euro

Ifølge borgmesteren og formanden har grænselukningen gjort ekstra ondt på blandt andet Tønders gågade. Ifølge kommunen kommer cirka 40 procent af omsætningen normalt fra Euro-omsætningen, mens 30 procent af omsætningen i specialbutikkerne og 25 procent af omsætningen på caféer og restauranter genereres af kunder der er bosat i nærområdet syd for grænsen.

LÆS OGSÅ Ny viden
FOR ABONNENTER

Samtidig er konkurrencen om kunderne i grænselandet blevet skærpet yderligere, da Tyskland den 1. juli og i resten af 2020 har vedtaget en hjælpepakke, der nedsætter momsen på fødevarer fra syv til fem procent, mens momsen på øvrige varer falder fra 19 til 16 procent. I Danmark er momsen 25 procent.

– Vores beliggenhed tæt på grænsen er noget, vi er utroligt glade for i Tønder Kommune. Men Coronakrisen har desværre vist, at vi er sårbare, hvis vores handlende ikke kan få besøg fra alle vores tyske gæster. Vi glæder os naturligvis meget over, at grænserne åbner den 15. juni, men de forgangne tre måneder har gjort rigtig, rigtig ondt på mange af de handlende. Og med den tyske momsnedsættelse resten af året vil konkurrencen med den tyske detailhandel blive endnu hårdere. Derfor vil en hjælp til dem være både rimelig og meget velkommen, siger Henrik Frandsen.

Kommunens handelsstandsforeninger fik i maj sammen med turistforeningen bevilget en hjælpepakke på en million kroner af økonomiudvalget i Tønder Kommune. Ved den lejlighed takkede Anders Jacobsen for støtten, men understregede samtidig at hjælpepakken ikke dækkede behovet for hjælp til detailhandlen. frov@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Tønder vil have særlig hjælpepakke Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger