Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
09.06.2020 kl. 12.22

Nordvestjyske borgmestre advarer: Regeringen er ved at ødelægge affaldssektoren

Det vil gå ud over vækst og innovation – og borgernes pengepung – hvis regeringen lykkes med sin plan for affaldssektoren, lyder det fra to S-borgmestre og to V-borgmestre.

Øget udbud indenfor affaldssektoren er ikke vejen frem.

Sådan lyder det i et fælles debatindlæg, som borgmestrene i Holstebro, Skive, Struer og Lemvig har skrevet til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

De går dermed i rette med regeringens klimaplan, der lægger op til at sende behandlingen af genanvendeligt husholdningsaffald i udbud.

– Udfasning af kommunale anlæg og tvungne udbud giver tab af lokale arbejdspladser og øgede udgifter for borgere og virksomheder. De tvungne udbud vil splitte de sammenhængende værdikæder, som vort kommunale affaldsselskab Nomi4s arbejder efter. Det vil betyde, stigende priser for borgere og virksomheder, skriver borgmestrene H.C. Østerby (S), Peder Christian Kirkegaard (V), Niels Viggo Lynghøj (S) og Erik Flyvholm (V) i debatindlægget.

LÆS OGSÅ Wermelin vil standardisere kommunernes affaldssortering

Siden 2014 har Holstebro, Skive, Struer og Lemvig drevet affaldsselskabet Nomi4s, der foruden genbrugspladser har investeret et millionbeløb i behandlingsanlæg og robotsorteringsanlæg. Hvad der skal ske med den investering, hvis regeringen får magt, som den har agt, er et åbent spørgsmål. Borgmestrene er mildt sagt bekymrede.

– Regeringen skriver, at kommunale behandlingsanlæg skal udfases. Det vil være en direkte destruktion af de kommunale anlæg der er investeret i, da det langt fra er sikkert, at behandlingen vil fortsætte lokalt med private investorer. Erfaringerne taler meget for, at behandlingsanlæg ikke placeres omkring kommunerne i Nordvestjylland, men nærmere i nærheden af storbyer og områder med stort befolkningsgrundlag. Det vil give tab af arbejdspladser og innovation i vores lokalområde, skriver borgmestrene i indlægget.

Tidligere har også borgmestrene i de seks største byer advaret regeringen om at sende større dele af affaldshåndteringen i udbud. Det skete i et brev til regeringen tidligere på året. 

Regeringen forhandler i øjeblikket affaldsplanen med Folketingets partier. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ KL melder klar til at lave ”lukkeliste” – men kun på visse betingelser

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nordvestjyske borgmestre advarer: Regeringen er ved at ødelægge affaldssektoren Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger