Hediye Temiz' virtuelle deltagelse i byrådsarbejdet er blevet centrum for Christiansborg-debat. (Foto: Albertslund Kommune)
Hediye Temiz' virtuelle deltagelse i byrådsarbejdet er blevet centrum for Christiansborg-debat. (Foto: Albertslund Kommune)
04.06.2020 kl. 12.00

Sag om byrådsmedlem, der arbejder fra Tyrkiet, ender i Folketinget

Albertslund-byrådsmedlem har i snart tre måneder opholdt sig i Tyrkiet og passet sit arbejde elektronisk. Forvaltning og byrådsflertal har godkendt løsningen, men nu har Dansk Folkeparti løftet sagen ind i Folketingssalen.

Sagen om et byrådsmedlem, der i snart tre måneder har været i Tyrkiet og deltaget i byrådsarbejdet via videolink, er nu endt i Folketinget. I går tirsdag bad Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt nemlig social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) om at forholde sig til sagen.

– Det at være valgt til et borgerligt ombud er ikke bare et spørgsmål om, at man rent teknisk er med til at træffe beslutninger. Det er også at vise interesse for det arbejde, man er blevet bedt om at varetage af vælgerne. Når sådan en sag får lov til at passere, kunne man forestille sig, at der sidder andre folk i andre kommunalbestyrelser, som synes, det kunne være frygteligt rart at passe arbejdet fra en pool ved Middelhavet, hvor det måske er mere vejrmæssigt bekvemt, sagde Morten Messerschmidt i Folketingssalen.

Sagen stammer fra Albertslund og drejer sig om det radikale byrådsmedlem Hediye Temiz, der siden 11. marts har været i Tyrkiet, hvor hendes mor og bedsteforældre bor. Hun rejste ud, inden Danmark blev lukket ned og skulle oprindeligt kun have været afsted i nogle dage.

Undervejs blev hendes hjemrejse udskudt flere gange. Først af egen drift, fordi Hediye Temiz gerne ville være sammen med sin familie under coronakrisen, og siden fordi flyrejser ud af Tyrkiet blev lukket ned. Lige nu er planen, at hun vender tilbage inden for den næste uge, så hun kan deltage ved førstkommende ordinære byrådsmøde midt i juni.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem arbejder fra Tyrkiet på tredje måned: DF vil kræve stedfortræder indkaldt

Hediye Temiz har fået forvaltningens godkendelse til at deltage via videolink fra Tyrkiet og har under coronakrisen deltaget på samtlige byråds- og udvalgsmøder.

Du kan læse mere om Albertslund-sagen her.

Men ordningen faldt de lokale DF’ere for brystet, og de ville have borgmester Steen Christiansen (S) til at indkalde en stedfortræder. Det afviste et flertal i byrådet i sidste uge, men nu er sagen altså endt på Christiansborg ved Dansk Folkepartis foranledning.

I Folketingssalen konstaterede Astrid Krag på baggrund af Nyhedsmagasinet Danske Kommuners beskrivelse af sagen, at forvaltningen har godkendt ordningen, og at det er fint, at det er en lokal vurdering i en særlig situation.

LÆS OGSÅ Byrådsmøder kan fortsat holdes uden offentlig adgang

– Kommunalbestyrelsen i Albertslund tog sagen op på foranledning af Dansk Folkepartis byrådsmedlem og besluttede, at medlemmer kan deltage i virtuelle møder. Så man har lokalt fundet en løsning, der fungerer. Og så vil jeg sige, at personligt ville jeg som folkevalgt ikke have stor lyst til at sidde i et andet land langt væk, mens Danmark er ramt af en alvorlig krise som corona, lød det fra social- og indenrigsministeren.

Det svar stillede Morten Messerschmidt sig dog ikke tilfreds med. Han ville i stedet have Astrid Krag til at anerkende, at det ikke er en god idé at sidde langt væk fra sin hjemkommune og deltage virtuelt.

– Det at varetage et hverv handler om at være tilstede og vise interesse og ikke bare holde sig væk, fordi det nu lige er mere bekvemt. Det kan godt være, at det er inden for reglerne, men jeg har brug for at indenrigsministeren over for alle andre med samme ambitioner siger, at det ikke er det regeringen ønsker. At det ikke er den rigtige måde at gøre det på, sagde Morten Messerschmidt.

Under coronakrisen har det været muligt for landets byråd at afholde videomøder. Det skal sikre, at kommunalbestyrelserne er beslutningsdygtige, selvom de ikke kan samles på grund af risikoen for smittesprede, eller fordi byrådsmedlemmer er forhindret i at deltage fysisk. I Albertslund har byrådet besluttet, at muligheden for at deltage via video skal være til stede frem til åbningen af den offentlige sektor på Sjælland. jki@kl.dk

LÆS OGSÅ Borgmester i coronaisolation: Skal lede byrådsmøde på distancen

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sag om byrådsmedlem, der arbejder fra Tyrkiet, ender i Folketinget Felter med * skal udfyldes
 
Af: Gerly Andersen
Pensionist
Den 04.06.2020 kl. 13:50

Det kommunale selvstyre

svar på: Sag om byrådsmedlem, der arbejder fra Tyrkiet, ender i Folketinget

DF og Messerschmidt har åbenbart “brug for” at smadre det kommunale selvstyre ( eller måske har de brug for ikke at skylle ud med badevandet og komme under spærregrænsen.....)

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger