Foto: Mads Brandsen
Foto: Mads Brandsen
30.01.2020 kl. 11.30

Her er udligningsudspillet: Rige hovedstadskommuner bliver den store taber

Med regeringens forslag til en ny udligningsordning vil hovedstgadsudligningen blive fjernet og en række af de mest velstående kommuner i hovedstadsområdet kommer til at bidrage med 600 millioner kroner mere, end de gør i dag.
tekst Jon Kirketerp Jørgensen og Mads Brandsen

Det kommer til at koste hovedstadsområdet 1,4 milliarder kroner, hvis regeringens udligningsudspil bliver gennemført. Det står klart, efter regeringen i dag torsdag har præsentere sit udspil til en reform af udligningssystemet.

Udspillet indebærer, at der bliver skruet på en række knapper, og at hovedstadsudligningen bliver nedlagt. Det betyder ifølge regeringens egne tal, at fem kommuner i hovedstadsområdet – Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør – skal bidrage med i alt 600 millioner kroner mere om året.

Selvom hovedstadsudligningen forsvinder, og hovedstadsområdet skal betale en milliardregning ind i udligningssystemet, bliver byrden ikke fordelt ligeligt i hovedstadsområdet. En række af vestegnskommunerne, som har mange indvandrere og mange socialt udsatte, vil i stedet blive omfattet af et nyt hovedstadstilskud, som skal flytte penge fra rige til fattige hovedstadskommuner.

Provinsen vinder

Mens hovedstadskommunerne og nogle østjyske kommuner skal betale en større regning, bliver der flyttet penge til resten af landet. Det bliver de vest- og sydsjællandske kommuner, fynske og jyske kommuner, der kommer til at modtage relativt store millionbeløb.

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

Det skal blandt andet finansieres med en milliard kroner målrettet yderkommuner, der har mange ældre, få arbejdspladser og mange førtidspensionister. De 500 millioner kroner skal kommunerne selv finde, mens de resterende 500 millioner kroner er nye penge, som bliver tilført udligningssystemet fra staten.

I alt vil 30 yderkommuner samlet set modtage 950 millioner kroner. Det drejer sig om kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn. 24 andre kommuner vil modtage 250 millioner ekstra.

Samlet set vil 58 kommuner modtage flere penge med regeringens forslag, mens 34 kommuner skal betale mere. Seks kommuner ender med ikke at opleve nogen ændring.

Provinsudligningen – altså tilskuddet til kommuner med højt strukturelt underskud – bliver afskaffet. jki@kl.dk og mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Kommuner dropper udligningssøgsmål mod staten efter reform

/ScaledImages/_Global_Artikelbilleder_Online_Oekonomi___Udligningskort-2020_645.jpg

Regeringen ønsker, at kommuner med vækst, tilflytning og gode skattegrundlag skal øge hjælpen til de kommuner, som af forskellige årsager har det svært. Reformvirkningerne er opgjort i procent af kommunens beskatningsgrundlag. Mørkegrønne kommuner modtager mest, mens røde kommuner er dem, som bidrager mest.

Emneord
Udligning, Økonomi

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Her er udligningsudspillet: Rige hovedstadskommuner bliver den store taber Felter med * skal udfyldes
 
Af: Beboer i Skanderborg Kommune
Den 31.01.2020 kl. 20:50

Så blev Skanderborg igen den store taber

svar på: Her er udligningsudspillet: Rige hovedstadskommuner bliver den store taber

Endnu engang skal vores kommune bidrag med største del af kagen.

Vi flyttede til Hørning for mange år siden

Vores børn er født og opvokset her.

Hele vores område er efterhånden overbebygget. Vores indfaldsveje er total kaos. Alf for mange biler/personer/huse i et område
hvor kommunen bare har bygget løs for, at få så mange penge i kassen som muligt.

Nu bliver vi andre så straffet på kommunes vegne

Skolerne er alt for små. Vores biler alt for mange (læs bygget alt for mange huse på veje der ikke er giret til det)

Et plejehjem der ikke har personale der er uddannet til, at tage sig af de sygdomme der efterhånden opstår med alderen, der kræver speciel omsorg.

Jeg bliver simpelthen så vred for nu betyder den ekstra kæmpe regning vi bliver pålagt, at der igen både må spares og vi sikkert skal smide endnu mere i kommunekasse end vi gør i dag.

I forvejen betaler vi mere end de nærliggende kommuner.

At Skanderborg kommune har formået, at få sparket folk i arbejde, det straffes vi også for.

For pokker tænk jer nu om. Vi skal vel ikke lande med en flok Kommuner hvor alt går i forfald ?

Af: Christian
Den 30.01.2020 kl. 20:32

Rød, skæv og fejlslagen Robinhood politik

svar på: Her er udligningsudspillet: Rige hovedstadskommuner bliver den store taber

Så kom den længe ventede “udligningsreform” og af den værste af slagsen, en der skævvrider danmark, og det kan med de røde støtter jo næsten kun komme til at se endu værre ud nu de skal forhandle den.. altså en endnu værre skævvridning af danmark end det usmagelige udspil regeringen er kommet med, som uden filter er uden omtanke for sund fornuft og tæring efter næring princip.
Årsagen til en udligningsreform skal findes gennem mange års fejlslagen kommunal politik, som så nu skal gå ud over de kommuner der succesfuldt har haft en kommunal politik, og har taget tæring efter næring højt, men så straffes i den grad af regeringen for sund fornuft, og så i navnet af solidaritet..... SLUDDER - det er at sige til alle, kør jers kommune som skidt dog uden “konkurs” så skal vi nok finde nogle fornuftige mennesker vi kan overføre penge fra så i - selvom i har drevet jeres kommune ad helvede til skal få det ligesom alle de andre, det er i den grad at voldtage de fornuftige kommuner, og i disse tider hvor man snakker om samtykke til sex, skal en kommune man vil fratage penge vel også have en ret til at sige nej, - hus forbi, det vil vi ikke deltage i - eller, vi kan bidrage med Xx mio. det ville være mere retfærdigt.
Sandheden er at der igennem mange år har været en mangel på at tænke fornuftigt som politikker i det kommunale, det drejer sig om rigtog mange politikkere og i rigtig mange kommuner... og her menes MANGE kommuner der ikke har sørget for at udvikle deres kommune og ruste den til fremtiden, og så syntes man derfor også at det i disse tider også er rimeligt at dem der rustet sig, og har gjort det godt skal straffes og “fratages midler“ uden samtykke, som man igennem årene har sørget for- igennem sin politik, og i sin drift af kommunen, med sund fornuft og omtanke at sørge for en sund økonomi, beder hæfte solidarisk med dem der intet har gjort gennem tiderne, og dermed med magt eller lov fratager de veldrevne kommuner retten til selvbestemmelse.

FØJ for en lort der lige blev lagt i de veldrevne kommuner mund af regeringen.

Hvis man fra regeringens side ønsker at rette op, og vil være solidariske, så må regeringen finde midler inden for egne rækker, altså på finansloven, så kan vi jo så se hvor længe den politik holder.....

Af: En borger i Skanderborg
Den 31.01.2020 kl. 20:55

Lige mine ord

svar til Christian: Rød, skæv og fejlslagen Robinhood politik

De kommuner der får sparket folk i arbejde eller aktivering de straffes
Vores kommune har desværre voldsolgt grunde i stor stil.
De bygger som sindssyge til børnefamilier
Hvilket betyder der skal spares sammen til nye institioner og skoler, men hvad F hjælper det når vi nu bliver straffet

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger