Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
27.01.2020 kl. 16.00

Vordingborg er kåret som årets ungdomskommune

Vordingborg Kommune er af Dansk Ungdoms Fællesråd kåret som årets ungdomskommune. De tager ungdommen alvorligt, lyder begrundelsen.

Syv kommuner måtte strække våben og overgive sig til Vordingborg i kampen om at blive årets ungdomskommune 2020.

Prisen bliver overrakt i dag mandag i Campuscaféen i Vordingborg, hvor borgmester Mikael Smed (S) modtager prisen.

– Vi er stolte af prisen, der viser, at vi gør noget af det rigtige, når det drejer sig om at skabe gode forhold for de unge og lytte til dem og deres ønsker, siger borgmesteren til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Vordingborg får prisen for at tage ungdommen alvorligt ved at inddrage dem og give dem indflydelse på kommunens udvikling. Det har Vordingborg blandt andet gjort ved at afholde Demokratiets Dag, Ungefolkemødet på Møn og etableret Campuscaféen, der fungerer som mødested for kommunens unge.

LÆS OGSÅ Ny rapport kortlægger børneinddragelse i kommunerne

– Det er vigtigt, at vi tager ungdommen alvorligt og viser dem, at vi lytter til dem og støtter deres forslag, hvis det er muligt. At de kan se, at de kan være med til at præge og påvirke beslutningerne i kommunen, siger Mikael Smed og fortsætter:

– Vi afholder for eksempel demokratiuge, hvor de ældste klasser i folkeskolen stiller forslag og stemmer om dem. Det forslag med flest stemmer kommer ind i byrådssalen, hvor de unge fremlægger forslaget.

Demokratiugen har blandt andet betydet, at et forslag om at indføre såkaldte spirepladser, hvor unge under 18 år kan komme i arbejde på plejehjem, er blevet gennemført.

Formålet med at lytte til de unge har også en anden gevinst, som ikke er mindre vigtig.

LÆS OGSÅ Den digitale ungdom nu til dags

– Vi vil gerne understøtte, at de unge har et godt ungeliv og kommer godt i vej. Det skulle gerne betyde, at de unge, når de stifter familie, får lyst til at lade deres børn vokse op i kommunen, siger Mikael Smed.

Prisen bliver uddelt af Dansk Ungdoms Fællesråd, der har nedsat et dommerpanel bestående af MF'er og tidligere kulturminister Marianne Jelved (R), borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal Petersen (S), næstformand i DUF, Christine Lund, og Maria Bruselius fra Center for Ungdomsforskning.

Med prisen følger også 10.000 kroner, som går til Vordingborgs lokale ungeråd. Vordingborg vandt prisen i konkurrence med Aarhus, Skive, Frederikshavn, Hjørring, Horsens, Struer og Odense. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Vordingborg er kåret som årets ungdomskommune Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger