Foto: Esbjerg Kommune
Foto: Esbjerg Kommune
23.01.2020 kl. 14.24

Provinsborgmestre er optimistiske efter møde i Folketinget

Formandskabet i udligningssamarbejdet Bedre Balance mødtes torsdag med Folketingets social- og indenrigsudvalg. Intet er sikkert, men mavefornemmelsen er god.
tekst Mads Brandsen

100 millioner kroner ekstra til velfærd.

Det ville være den konkrete konsekvens for Esbjerg Kommune, hvis regeringen laver en udligningsform efter den opskrift, som provinskommunerne i samarbejdet Bedre Balance foreslår.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) var sammen med kollegaen fra Randers, Torben Hansen (S), mødt op på Christiansborg torsdag eftermiddag for at tegne og fortælle om deres ønsker til den nye udligningsreform. 

De to, der udgør formandskabet for Bedre Balance, fik 20 minutters foretræde for social- og indenrigsudvalget, og her blev de mødt med forståelse, fortalte Jesper Frost Rasmussen efter mødet. 

LÆS OGSÅ Boet efter Brixtofte skal gøres op

– De anerkender, at de har en vanskelig opgave foran sig, men jeg synes, der var en klar forståelse for, at der må være en bedre balance. Nogle kommuner skal sætte skatten ned, mens andre skal sætte den op. Nogle skal have nogle år til at overgå til en ny model, siger han. 

Men der er stadig langt til en fiks og færdig udligningsreform. 

– Der er ikke håndslag på noget som helst, men vi har forsøgt at sige, at vi er ét land, og at vi derfor skal have én udligning, siger Jesper Frost Rasmussen med slet skjult adresse til hovedstadsudligningen, der fordeler millioner mellem rig og fattig kommune internt i hovedstadsområdet. 

Hovedstadskommunerne vil sige, at hovedstadsudligningen er en intern ordning mellem dem, der ikke vedkommer jer andre?

LÆS OGSÅ Lolland: Ny udligning hjælper os ikke nok

– Argumentet for, at man skal have en særordning i hovedstaden og en anden ordning i resten af landet, findes jo ikke. Man forsøger med næb og kløer at holde fast i en lukrativ ordning, man har.

Men I kunne vel lave en intern jysk udligning så?

– Hvorfor skal vi have regionale ordninger, så en kommune som Aalborg i særlig grad skal finansiere Brønderslev eller Hjørring i særlig grad? Vi sender alle penge i statskassen, så skal de selvfølgelig også fordeles ud til alle, siger Jesper Frost Rasmussen.

Torben Hansen supplerer med endnu et tal.

LÆS OGSÅ Millioner til udkantskommuner: Det er en god dag at være borgmester

– Hvis Randers Kommune var en del af hovedstadsudligningen, ville vi have 234 millioner kroner ekstra til service. Vi mener, der skal være samme velfærd uanset postnummeret, sagde han, der tørt påpegede, at en flytning af kommunen til hovedstadsområdet nok vil være lidt for bøvlet.

De to borgmestre håber, at de ved at rotte sig sammen har understreget, at kampen om udligningen ikke er en kamp mellem Venstre og Socialdemokratiet.

 – Jeg håber, at S og V kan finde hinanden i det her og lave en aftale, som andre partier også kan bakke op om, sagde Jesper Frost Rasmussen.

Det er stadig uvist, hvornår regeringen vil fremlægge sit udspil til en udligningsreform. mdbr@kl.dk

LÆS OGSÅ Overrasket borgmester: Vi er åbenbart den fjerderigeste kommune i landet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Provinsborgmestre er optimistiske efter møde i Folketinget Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger